Strona główna NA ZDROWIEFIT & SPORT BEZGLUTENOWE BABECZKI Z KASZKI Z NIEBIESKIEJ KUKURYDZY Z JAGODOWYM KREMEM

BEZGLUTENOWE BABECZKI Z KASZKI Z NIEBIESKIEJ KUKURYDZY Z JAGODOWYM KREMEM

przez Joanna
0 Skomentuj

Jestem zauroczona kolorem tej kukurydzy oraz jej lekko orzechowym smakiem! Babeczki wyszły uroczo fioletowe, dodatek jagód sprawił, że udało mi się wyprodukować iście bajkowe muffinki. Często pytacie o bezglutenowe wypieki – łapcie przepis – w najnowszym wpisie na FB (linki do konta w bio).

Dzisiaj będzie bezglutenowo. Część kaszki została pożarta przez nieletniego na śniadanie – fioletowe śniadanie dodajmy i była to nie lada atrakcja, część postanowiłam spożytkować w równie kolorowy sposób i tak też powstały BABECZKI Z KASZKI Z NIEBIESKIEJ KUKURYDZY Z JAGODOWYM KREMEM. Wyszły urocze. I zdrowe: niebieska kukurydza zawiera antocyjany, które mają silne działanie przeciwzapalne i regeneracyjne oraz antyoksydanty, które chronią organizm przed szybkim starzeniem się oraz wieloma chorobami. Babeczki robi się w kilka minut; upieczone mają bardziej zwartą konsystencję niż tradycyjne muffinki i zależnie od ilości zapachowych dodatków, można w nich wyczuć lekko orzechowy aromat. Spróbujcie koniecznie! Dzieciaki oszaleją.

SKŁADNIKI
150 g kaszki z niebieskiej kukurydzy
70 g cukru (można zastąpić ksylitolem)
70 g masła
30 g mielonych migdałów lub wiórków kokosowych
2 jajka
otarta skórka z 1 cytryny + łyżka soku

KREM
100 g mascarpone lub serka śmietankowego
1 czubata łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
łyżka jagód

Masło i cukier ubijamy, następnie w trakcie ubijania dodajemy jajka i po chwili pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, każdą napełniamy masą do pełna (babeczki nie urosną bardzo mocno). Pieczemy 15 – 17 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu muffinki delikatnie wyjmujemy z formy (zostawiając papilotki) i studzimy na kratce.

KREM
Miksujemy ser z cukrem, sokiem z cytryny i połową jagód. Jeśli masa będzie za rzadka schładzamy ją w lodówce. Po ostygnięciu dekorujemy babeczki kremem ozdabiając je jagodami.
Gotowe!

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz