Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE CURRY Z BATATÓW, CIECIERZYCY I POMIDORÓW

CURRY Z BATATÓW, CIECIERZYCY I POMIDORÓW

przez Joanna
0 Skomentuj

Szybki obiad w sam raz na chłodny dzień. Trochę kuminu i cynamonu. Kolendra i czosnek niedźwiedzi. Aromatyczne, smaczne i szybkie danie. Takie lubię najbardziej.

SKŁADNIKI
¾ szklanki suchej ciecierzycy lub ciecierzyca ze słoika w wodzie (około 200 g)
1 batat (większy)
1 marchewka
2 gałązki selera naciowego
1 cebula
½ l passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów
½ l wody
½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego, ½ kuminu, ¼ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki suszonej lub świeżej kolendry, 2 łyżki sosu sojowego, ziele angielskie, pieprz czarny, sól
Olej kokosowy do smażenia

WYKONANIE
Jeśli korzystamy z suchej ciecierzycy: namaczamy ją na noc. Rano płuczemy i gotujemy do miękkości. Solimy, jak już będzie (prawie) miękka! Inaczej będzie gotować się do końca świata 🙂

Rozgrzewamy patelnię wraz z olejem kokosowym, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Przesmażamy i dodajemy pokrojone warzywa: marchew, bataty, seler naciowy oraz wszystkie przyprawy. Dusimy często mieszając aż warzywa się zarumienią. Dokładamy ciecierzycę. Następnie wlewamy sos pomidorowy (lub pomidory w puszce) oraz wodę – potrzebujemy jej tyle, aby nasze danie przypominało bardziej gęsty sos, niż zupę (choć oczywiście wedle uznania). Jeszcze chwilę gotujemy.
Nakładamy i posypujemy świeżą kolendrą.
Smacznego.

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz