Strona główna DESERY TORT CZEKOLADOWY Z MASCARPONE I WIŚNIAMI

TORT CZEKOLADOWY Z MASCARPONE I WIŚNIAMI

przez Joanna
0 Skomentuj

Zrobienie tortu jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu, choć wszystkim się wydaje, że jest zupełnie na odwrót. Pomijam ostateczny wygląd, bo tu faktycznie, zależnie od umiejętności, można spędzić pół dnia na grzebaniu w kremie, a efekt będzie, jaki będzie. Nie mówimy zresztą o tortach angielskich, które zawsze lepiej wyglądają niż smakują (naprawdę ta ozdobna masa jest jadalna i komuś smakuje?) tylko o torcie, który z przyjemnością zjemy.
Pracę można podzielić na etapy i biszkopt upiec dzień wcześniej (tak zresztą będzie najlepiej, jeśli nie chcecie mieć problemu z jego krojeniem na blaty).

BISZKOPT KAKAOWY – składniki na tortownicę o średnicy około 26 cm do przekrojenia na 3 części
*szklanka = 250 ml

7 jajek (dużych)
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki kakao
szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku na zmianę z łyżką cukru. Mieszamy wszystkie suche składniki i partiami dodajemy do piany z białek i ostrożnie mieszamy. Uwaga! Nie ubijamy mikserem – mieszamy teraz łopatką lub łyżką tak, aby piana jak najmniej opadła. W przeciwnym razie nasz biszkopt wyjdzie sztywny jak blat stołu ( i nie urośnie).
Wlewamy ciasto do formy z papierem do pieczenia (lub wysmarowanej i obsypanej bułką) i pieczemy w 170 stopniach do tzw.suchego patyczka (około 35 – 40 minut).
I teraz najlepsze: po wyjęciu formy z piekarnika upuszczamy ją z większej wysokości na blat (tylko podłóżcie jakiś materiał). Chodzi o to, aby odpowietrzyć ciasto i żeby stężało w miarę równe (nawet jak w pieczeniu popęka wierzch to ten zabieg pozwoli wyrównać straty). Zostawiamy do wystudzenia.

MUS CZEKOLADOWY
750 g mascarpone
300 g czekolady deserowej (1 ciemna, 1 mleczna, albo 2 ciemne – do wyboru)
500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej)
1/3 szklanki cukru pudru

Mus czekoladowy: czekoladę łamiemy na kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodajemy mascarpone i mieszamy, aż składniki porządnie się połączą (można mikserem na wolnych obrotach). Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodajemy ją w 3 partiach do kremu czekoladowego, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.

OWOCE(warstwa)
300 g: bananów lub czereśni lub wiśni (świeżych, mrożonych, z syropu, nalewki)
Pół szklanki konfitury (morela, czarna porzeczka, truskawka)
Mieszamy pokrojone owoce z konfiturą. To ma być kwaśne więc jak wyjdzie mdłe to dajemy trochę soku z cytryny.

OWOCE DO PRZEŁOŻENIA – np. wiśnie z kompotu, rodzynki itp

NASĄCZENIE DO BISZKOPTU
1 kubek mocnej kawy z dodatkiem zapachu rumowego lub kilku łyżek rumu. Lekko posłodzone.
DODATKOWO: cynamon, kakao

WYKONANIE

1. Biszkopt kroimy na 3 części. Robię to za pomocą długiego ostrego noża (np. do filetowania), który wbijam do połowy ciasta, staram się trzymać idealnie równolegle do blatu i stopniowo kręcę talerzem z biszkoptem. W sprzedaży są noże strunowe do krojenia blatów, ale moim zdaniem to zbędny wydatek – jeżeli przytrzymacie go krzywo, to blaty też wyjdą krzywe.
2. Dolny blat układamy na talerzu (na którym będzie stał tort) i nasączamy 1/3 zawartości kubka.
3. Posypujemy cynamonem. Wykładamy na biszkopt połowę mieszanki owocowej, posypujemy kakao i wykładamy 1/3 musu czekoladowego.
4. Na musie układamy wiśnie lub inne owoce (w niewielkich odstępach)
5. Przykrywamy drugim krążkiem biszkopta (nie dociskamy mocno!) i nasączamy go 1/3 zawartości kubka.
6. Na biszkopt wykładamy pozostałą połowę mieszanki owocowej. Posypujemy cynamonem i kakao i wykładamy kolejną część musu kakaowego.
7. I znów układamy wiśnie / owoce.
8. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym i nasączamy. Na wierzch i / lub boki wykładamy pozostałą część musu. Ozdabiamy owocami lub czekoladkami.
9. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepszy jest na drugi dzień.
10. Smacznego 🙂

 

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz