Strona główna NA ZDROWIEVEGE ZUPA FASOLOWA (wege)

ZUPA FASOLOWA (wege)

przez Joanna
1 Skomentuj

Jesień bez fasoli się nie liczy. Kupiłam swoją ulubioną odmianę i ugotowałam rozgrzewającą jesienną zupę. Tym razem w wersji wegetariańskiej; charakterystycznego smaku wędzonki nadała zupie czerwona wędzona papryka. Uwielbiam tą przyprawę i używam jej również do gulaszy i zapiekanek. Zwłaszcza tych bez dodatku mięsa. Takie małe kulinarne oszustwo 😉

SKŁADNIKI
1 szklanka suchej fasoli (wybrałam „perłową”)
1 marchew
1 pietruszka
1 mały kawałek selera
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
świeży lubczyk
do smaku: sól, pieprz, kminek, wędzona czerwona papryka

PRZEPIS
Fasolę moczymy przez noc. Wylewamy wodę, w której się moczyła i płuczemy. Wlewamy do garnka 1,5 l wody i gotujemy fasolę do miękkości (nie solimy!) wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i czosnkiem. Kiedy fasola zacznie robić się miękka dorzucamy pokrojone w kostkę lub talarki warzywa oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminkiem i wędzoną papryką. Pod koniec gotowania dorzucamy pół garści świeżego lubczyku (możemy zastąpić suszonym, który dodajemy w czasie gotowania wraz z innymi przyprawami).

Gotowe!

1 Skomentuj
1

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz