Strona główna PRZEPISYWSZYSTKIE BŁYSKAWICZNY KREM Z CUKINII Z CZOSNKOWYMI GRZANKAMI

BŁYSKAWICZNY KREM Z CUKINII Z CZOSNKOWYMI GRZANKAMI

przez Joanna
0 Skomentuj
KREM Z CUKINII Z GRZANKAMI KUCHNIA JOANNY

Zaledwie kilka składników. Cukinia, cebula, trochę przypraw. Dużo czosnku! I w zupie i w grzankach. Następnym razem cukinię zastąpcie korzeniem pietruszki albo selerem. Dobre są też pory albo marchew. Do podania – grzanki, uprażone pestki, świeże zioła, jogurt albo ulubiony olej. Prosto, szybko i smacznie. Tak jak lubię. Wy pewnie też.

Przyda się blender albo sito.

KREM Z CUKINII Z GRZANKAMI KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI
ok. 700 g cukinii
ok. 1 – 1,2 l wody (lub rosołu warzywnego lub mięsnego)
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki śmietany
1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
Oliwa do smażenia
Przyprawy: sól i pieprz do smaku, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki lubczyku

GRZANKI
2 kromki chleba żytniego (lub innego)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy

KREM Z CUKINII Z GRZANKAMI KUCHNIA JOANNY

PRZEPIS

Cukinię myjemy, odcinamy końce (nie obieramy!), kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (lub rosołem) i gotujemy do miękkości. Jeśli gotuję na samej wodzie wsypuję ½ łyżeczki soli. Garnek zdejmujemy z palnika i odstawiamy, aby warzywa lekko ostygły (płynu nie wylewamy!).

Cebulę i czosnek obieramy, szatkujemy i smażymy na oliwie na złoty kolor.

Cukinię (wraz z płynem, w którym się gotowała) przelewamy do kielicha blendera, dodajemy cebulę z czosnkiem i miksujemy na gładko. Zupę możemy też przetrzeć przez sito. Całość zagotowujemy raz jeszcze i doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i gałką muszkatołową. Wlewamy do szklanki kilka łyżek zupy, dodajemy śmietanę i mieszamy. Dzięki takiemu „zahartowaniu” śmietana, którą za moment wlejemy do zupy nie będzie zwarzona. Mieszamy i odstawiamy.

Rozgrzewamy patelnię z łyżką oliwy, przeciskamy czosnek przez praskę i przez chwilę go podsmażamy. Chleb kroimy w kostkę ok. 1 cm, wrzucamy go na patelnię i podsmażamy na złoty kolor (często mieszając). Do grzanek (w czasie smażenia) możemy dorzucić też łyżkę ziaren np. słonecznika i dyni.

Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy grzanki, uprażone ziarna, zioła, oliwę – co lubimy. Gotowe!

KREM Z CUKINII Z GRZANKAMI KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
1

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz