Strona główna PRZEPISY GENIALNA ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ PĘCZAK

GENIALNA ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ PĘCZAK

przez Joanna
0 Skomentuj
GENIALNA ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ PĘCZAK_KUCHNIA JOANNY

Rozgrzewająca zupka na zimowe dni

Absolutnie genialna zupa ogórkowa. Na zimę i chłodne dni – najlepsza! Kasza jęczmienna dodaje jej i wyjątkowego aromatu i specyficznej, ale bardzo odpowiedniej gęstości. Zupa jest bardzo treściwa i sycąca, jak dla mnie to właściwie danie jednogarnkowe. Uwierzcie mi – trudno będzie coś dopchnąć po zjedzeniu całego talerza.

Rosół, bigos i ogórkowa

Przypomniało mi się o tym przepisie, kiedy zobaczyłam w sklepie pudełko z pęczakiem, a na opakowaniu przepis na ogórkową w tym bardzo rozgrzewającym wydaniu. Oczywiście z tym przepisem jest trochę jak z rosołem i z bigosem – nie ma jednej receptury, gotujemy pod swój smak. Widziałam (i jadałam) wersję z dodatkiem pomidorów, grzybów, koperku zamiast pietruszki albo na wywarze gotowanym na wędzonce i kiełbasie. Wszystkie były pyszne.

Podstawa zupy to bulion

Kupcie dobrych kiszonych ogórków i opakowanie pęczaku. Do zupy potrzebny będzie bulion – w wersji ekspresowej zróbcie go z kostki rosołowej. Na rynku jest ich spory wybór, również takich z dobrym składem. Jeśli macie więcej czasu wywar można ugotować na kawałku kurczaka albo np. na kościach schabowych. Warzywa kroimy w kosteczkę albo ścieramy na tarce na grubych oczkach. I właściwie to wszystko. Do dzieła!

PRZEPIS – Zupa ogórkowa z pęczakiem

SKŁADNIKI
2 l bulionu drobiowego lub 2 l wody i np. podudzie z kurczaka lub kość schabowa
200 g kaszy jęczmiennej pęczak
2 marchewki (mniejsze)
kawałek selera (korzeń) – ok. ½ szklanki pokrojonego w drobną kostkę
6-7 ogórków kiszonych
3-4 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
½ pęczka natki pietruszki
Przyprawy: sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe
Olej do smażenia
Dodatkowo: śmietana lub jogurt grecki

GENIALNA ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ PĘCZAK_KUCHNIA JOANNY

PRZEPIS
Zagotować bulion lub włożyć mięso do wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę pieprzu, posolić i gotować, aż mięso zmięknie (drób) lub ugotuje się bulion na kościach (ok. 40 minut).
Bulion można zrobić również z kostki rosołowej.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone w kosteczkę warzywa (można je również zetrzeć na tarce) – najpierw cebulę, następnie marchew, seler i na samym końcu czosnek. W trakcie smażenia dodać majeranek.

Wyjąć ugotowane mięso z bulionu. Dodać podsmażoną włoszczyznę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przepłukaną na sicie (w zimnej wodzie) kaszę pęczak. Gotować do (prawie) miękkości ziemniaków (około 15-20 minut).

Ogórki (razem ze skórką) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do zupy (ziemniaki powinny być prawie ugotowane). Gotować 10 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta – dolać gorącej wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i (ewentualnie) łyżkę śmietany do smaku (śmietanę hartujemy w kilku łyżkach gorącego wywaru i dopiero wlewamy). Mięso, na którym gotował się bulion możemy oczywiście pokroić i włożyć z powrotem do garnka lub rozłożyć na talerzach i zalać zupą.

GENIALNA ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ PĘCZAK_KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz