Krem z cukinii z czosnkowymi grzankami, czyli pyszny lunch w kwadrans! No kto by się nie skusił, kto? 😉
Do dzieła! W końcu mamy tylko kwadrans.
SKŁADNIKI
3 średnie cukinie
2 ziemniaki
1 gałązka selera naciowego
1 mała pietruszka
kawałek pora – około 5 cm
3 ząbki czosnku
Pestki zielonej dyni
Opcjonalnie: łyżka śmietany
Grzanki: 2 kromki czerstwego pieczywa, oliwa do smażenia, ząbek czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, lubczyk (1/2 łyżeczki), gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki)
PRZYGOTOWANIE
Do garnka wlewamy 1,5 l wody. Warzywa myjemy, obieramy (cukinii nie obieramy) i kroimy w małe kawałki. Gotujemy do miękkości i przyprawiamy. Zawartość garnka partiami przelewami do kielicha blendera i miksujemy lub robimy to za pomocą blendera ręcznego. Ważne: w zależności od tego, jak gęste kremy lubicie, najpierw miksujemy warzywa, a potem dolewamy stopniowo wody, w której się gotowały.
Grzanki – pieczywo kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy posiekany czosnek. Wrzucamy pieczywo i często mieszając robimy mini-grzanki.
Zupę posypujemy pestkami zielonej dyni oraz kilkoma „makaronikami” z surowej cukinii (przyda się do tego spiralizer). Dodajemy grzanki i dla chętnych – łyżkę śmietany.