Strona główna PRZEPISYWSZYSTKIE ROZGRZEWAJĄCY KREM Z DYNI I POMARAŃCZY Z IMBIREM

ROZGRZEWAJĄCY KREM Z DYNI I POMARAŃCZY Z IMBIREM

przez Joanna
0 Skomentuj
ROZGRZEWAJĄCY KREM Z DYNI I POMARAŃCZY Z IMBIREM KUCHNIA JOANNY

Jeśli szukacie czegoś rozgrzewającego na jesienne chłody to dobrze trafiliście. Przed Państwem aksamitny dyniowy krem z dodatkiem pomarańczy i imbiru. Łatwy w przygotowaniu i jeszcze łatwiejszy w serwowaniu. Wypisałam poniżej listę smacznych dodatków, z których można wybierać albo też w przypadkach niezdecydowania – wrzucić do talerza wszystkie naraz! To akurat mój przypadek i musicie uwierzyć mi na słowo, że taka wersja „na bogato” jest chyba najlepsza!

Cytrusy, oprócz tego, że mają mnóstwo witaminy C i wzmacniają odporność, posiadają również właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Lecznicze właściwości imbiru również są powszechne; pomoże nam on i w walce z wirusami i mdłościami (o czym wiedzą przyszłe mamy). Zupa jest bardzo aromatyczna – wśród dodatków znalazła się również gałka muszkatołowa i kardamon. Prawdziwy jesienny rozgrzewacz! Kupcie ulubioną dynię, pomarańcze i ugotujcie duuuuży gar zupy. Krem można przez kilka dni przechowywać w lodówce. Jeśli oczywiście tylko będzie co chować. Do dzieła!

ROZGRZEWAJĄCY KREM Z DYNI I POMARAŃCZY Z IMBIREM KUCHNIA JOANNY

PRZYADZĄ SIĘ
Blender i tarka z małymi oczkami

SKŁADNIKI
ok.1 kg dyni np. zwykłej, piżmowej, hokkaido, Muscat de Provence
2 marchewki
1 duża cebula np. cukrowa
Pomarańcze – sok z 2 sztuk + skórka otarta z jednej
Imbir – kawałek ok. 4-5 cm

Przyprawy: po ½ łyżeczki kardamonu i gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu sriracha albo ½ łyżeczki ostrej papryki

Do smażenia: olej kokosowy
Do podania (do wyboru lub też wszystko naraz): pestki dyni (uprażone), jogurt naturalny, olej z dyni, świeżo zmielony pieprz, świeże zioła np. kolendra

ROZGRZEWAJĄCY KREM Z DYNI I POMARAŃCZY Z IMBIREM KUCHNIA JOANNY

WYKONANIE
Cebulę obieramy i siekamy, imbir ścieramy na tarce (najmniejsze oczka) i podsmażamy na oleju kokosowym, aż cebula zmięknie. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, marchewki w talarki, warzywa dorzucamy na patelnię do cebuli i smażymy kilka minut (często mieszając). Wsypujemy wszystkie przyprawy oraz sosy, wlewamy sok z 2 pomarańczy i otartą skórkę oraz tyle wody, aby zakryła warzywa. Przykrywamy garnek i dusimy dynię tak długo, aż zmięknie.

Lekko przestudzoną zawartość garnka przelewamy do blendera i miksujemy na gładko. Przelewamy do garnka i jeśli krem będzie za gęsty (powinien być gęsty, ale nie tak, żeby łyżka stawała dęba) dolewamy wody. Podgrzewamy zupę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe!

ROZGRZEWAJĄCY KREM Z DYNI I POMARAŃCZY Z IMBIREM KUCHNIA JOANNY
ROZGRZEWAJĄCY KREM Z DYNI I POMARAŃCZY Z IMBIREM KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz