Dzisiaj będzie o tym jak przy pomocy kilku prostych trików podkręcić wigilijny barszczyk. Kiszenie buraków jest fajne i zdrowe, ale tragedia się nie stanie, jak czasem uprościmy sobie życie fast foodem 😀 Kupcie barszcz w kartonie, barszcz z suszu albo wyjmijcie swoje ukiszone zapasy i do dzieła! Szklanka soku z czarnej porzeczki potrafi zdziałać cuda. Być może Magda Gessler zaczęłaby się czegoś domyślać, ale jak wiemy, szansa na to, że zasiądzie z nami przy stole jest raczej niewielka. ?
SKŁADNIKI
2 l czerwonego barszczu (w kartonie lub przygotowanego z suszu / zakwasu)
300-350 ml soku z czarnej porzeczki
1 ząbek czosnku
3 goździki
3 szt. ziela angielskiego
2 liście laurowe
½ łyżeczki majeranku
2-3 suszone grzyby (małe)
Sól i pieprz do smaku
WYKONANIE
Barszcz wlewamy do garnka i mocno podgrzewamy (nie gotujemy!). Dodajemy wszystkie przyprawy oraz grzyby, lekko solimy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby wywar nabrał mocy. Po tym czasie przelewamy barszcz przez gęste sito, ponownie podgrzewamy i dodajemy sok z czarnej porzeczki. Zaczynamy od 100 ml na każdy litr barszczu i jeśli będzie za mało kwaśny, dolewamy więcej soku. Podajemy w kubeczkach lub z dodatkiem uszek lub pasztecików. Gotowe!
1 Skomentuj
JAKI SOK Z CZARNEJ PORZECZKI? SŁODKI ?