Strona główna PRZEPISY ZUPA KREM Z FASOLKI SZPARAGOWEJ Z GRZANKAMI

ZUPA KREM Z FASOLKI SZPARAGOWEJ Z GRZANKAMI

przez Joanna
0 Skomentuj
ZUPA KREM Z FASOLKI SZPARAGOWEJ Z GRZANKAMI KUCHNIA JOANNY

Prosta i smaczna zupa krem z fasolki szparagowej, marchwi i ziemniaków. Jeśli lubicie kremy z warzyw to również ten powinien przypaść Wam do smaku. Na blogu znajdziecie również inne kremowe zupy – np. krem brokułowy z serem Stilton (klik!), chłodnik z palonych bakłażanów (klik!) czy krem z cukinii (klik!). Wszystkie składają się z niewielkiej liczby składników i właściwie same się robią.

Kremy podajemy z ulubionymi dodatkami – jogurtem, świeżymi ziołami oraz kawałkami warzyw, z którymi zupa się gotowała. Nie zapominamy o grzankach (jeśli lubimy) – do fasolki pasują wybitnie, tak samo zresztą jak świeży koperek. Do grzanek (oprócz czosnku) można dodać suszone zioła – oregano albo tymianek, takie połączenie fajnie podkreśli smak zupy.

Wybierzcie ulubioną fasolkę – zieloną lub żółtą (albo obie, tak jak ja), świeżą młodą marchew oraz kilka ziemniaków i do dzieła! Z warzyw do garnka może trafić również korzeń pietruszki i cebula. Albo kalafior. Zupę można modyfikować wg swojego uznania, kremy mają to do siebie, że wchłoną wszystko i zawsze dobrze smakują.

SKŁADNIKI
600 g fasolki szparagowej (żółtej i zielonej)
ok. 1,2 l bulionu lub wody
150 g marchwi
300 g ziemniaków
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

DO PODANIA
Grzanki z czosnkiem (czerstwy chleb, ząbek czosnku, oliwa, sól)
Kawałki pociętej ugotowanej fasolki
Koperek

ZUPA KREM Z FASOLKI SZPARAGOWEJ Z GRZANKAMI KUCHNIA JOANNY

PRZEPIS
Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy końce i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojone w kostkę marchew oraz ziemniaki i zalewamy bulionem (lub wodą). Warzywa powinny zostać zalane płynem, ale nie dodajemy go ponadto więcej. Lekko solimy, wrzucamy ząbek czosnku (posiekany) i gotujemy do miękkości.

Kiedy warzywa będą się gotować robimy grzanki:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, chwilę podsmażamy z posiekanym czosnkiem i dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo. Lekko solimy (można również dodać ulubione suszone zioła). Często mieszamy (lub potrząsamy patelnią), aż grzanki się zarumienią. Gotowe zdejmujemy z patelni i odstawiamy.

Ugotowane warzywa przekładamy do kielicha blendera i dodajemy ¾ płynu, w którym się gotowały (kilka fasolek odkładamy w całości do podania). Miksujemy i jeśli krem będzie za gęsty dolewamy bulionu. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami, kawałkami fasolek oraz posiekanym koperkiem.

ZUPA KREM Z FASOLKI SZPARAGOWEJ Z GRZANKAMI KUCHNIA JOANNY
ZUPA KREM Z FASOLKI SZPARAGOWEJ Z GRZANKAMI KUCHNIA JOANNY
ZUPA KREM Z FASOLKI SZPARAGOWEJ Z GRZANKAMI KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz