Pyszna, zimowa i rozgrzewająca!
Za oknem coraz więcej jesiennych kolorów; w kuchni zrobiło się dzisiaj równie barwnie !??? Dziękuję Wam za wszystkie pomysły na wykorzystanie przypraw Knorr ? W garnku wylądowały czerwona soczewica i bataty; teraz pora na szczyptę kulinarnej podróży. Ma być ciepło, aromatycznie i lekko pikantnie. Wietnam, Indie, Nigeria i Hiszpania. Taaak. To musi się udać! ?
SKŁADNIKI
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 marchew (100 g)
1 batat (250 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skóry
1 litr wody
Przyprawy: po jednej łyżeczce kminu rzymskiego (kuminu), kurkumy i imbiru, po ½ łyżeczki słodkiej papryki, pieprzu czarnego i cynamonu, sól ✔oliwa do smażenia .
DODATKOWO: zioła do posypania np. kolendra i cytryna
PRZEPIS
Soczewicę porządnie płuczemy i odcedzamy na sicie. Cebulę, czosnek, marchew i bataty kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem wszystkich przypraw. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy pomidory, smażymy jeszcze około 3-4 minut, wsypujemy soczewicę i wlewamy wodę. Gotujemy około kwadransa (aż soczewica zmięknie) i doprawiamy solą. Zupę miksujemy w blenderze (można zostawić większe kawałki warzyw). Jeśli krem będzie za gęsty dodajemy odrobinę wody.
Podajemy ze świeżymi ziołami oraz kawałkiem cytryny, z którego wyciskamy do zupy trochę soku.