Strona główna DESERYCIASTA CRUMBLE śliwkowe

CRUMBLE śliwkowe

przez Joanna
0 Skomentuj

Crumble czyli zapiekane owoce pod warstwą kruszonki. Śliwkowe, jabłkowe, gruszkowe, porzeczkowe – jakie tylko sobie zażyczycie. Wybierzcie ulubione owoce, dorzućcie gałkę lodów i zróbcie ten błyskawiczny deser. Do dzieła!.

SKŁADNIKI NA FORMĘ 24-26 CM
250 g mąki pszennej
120 g cukru
100 g masła
1 łyżka śmietany lub jogurtu greckiego

OWOCE:
Około 500 g śliwek + 1 jabłko +1 łyżeczka cynamonu

DODATKOWO (do podania): LODY .

WYKONANIE
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dosypujemy mąki. Chowamy do lodówki do schłodzenia na min. 15 minut.
Formę smarujemy masłem. Układamy śliwki, pokrojone jabłko i posypujemy cynamonem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i albo rwiemy je na kawałki albo ścieramy na tarce o dużych oczkach (wolę ten właśnie sposób) i równomiernie rozkładamy na owocach. Pieczemy 40 -45 minut w temperaturze 180 stopni (aż kruszonka będzie ładnie rumiana). Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, potem łyżką nakładamy porcje. Można podawać z lodami.

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz