Strona główna DESERY JAGODZIANKI nr 1

JAGODZIANKI nr 1

przez Joanna
0 Skomentuj

Sezon na jagody właśnie się rozpoczął; pora na jagodzianki! Przepisów na ciasto jest mnóstwo i w zasadzie wszystkie są do siebie podobne. Jeden z moich ulubionych, który dzisiaj Wam przedstawię jest z dodatkiem mascarpone (ser możemy zastąpić śmietaną lub jogurtem greckim). Dzięki temu dodatkowi jagodzianki są puszyste i mięciutkie. Najlepsze!

Przepis na 18 sztuk (forma do wykrajania o średnicy 9,5 cm). Jagodzianki będą małe; możecie więc wykrawać ciasto większą foremką np. 14-15 cm; jagodzianki będą wtedy bardziej typowego – sklepowego – rozmiaru i będzie ich oczywiście mniej).

SKŁADNIKI
600 g mąki tortowej
7 g suszonych drożdży lub 21 g świeżych
250 ml mleka
100 g masła
3 łyżki mascarpone lub śmietany / jogurtu greckiego
2 jajka
8 łyżek cukru
Łyżeczka wanilii, szczypta soli,

DO ŚRODKA
Około 0,5-0,7 l jagód + 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko (rozmącone)

WYKONANIE
Mleko podgrzewamy, dodajemy masło, cukier, wanilię oraz mascarpone (śmietanę lub jogurt) – wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli nasza mikstura będzie sprawiać wrażenie zwarzonej (mascarpone!) to nie przejmujemy się tylko dodajemy 2 jajka i łączymy je z pozostałymi składnikami (pilnujemy tylko, aby mieszanka nie była gorąca!).

Jeśli używamy suszonych drożdży: mieszamy je z mąka i szczyptą soli. Następnie dodajemy pozostałe (rozpuszczone składniki) i dokładnie zagniatamy ciasto (koło 10-15 minut ręcznie, robotem – 8-10 minut). Ciasto będzie dosyć rzadkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 -60 minut.

Jeśli używamy świeżych drożdży: rozkruszamy je i łączymy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru i mąki. Odstawiamy na około 20 minut, aż „ruszą”. Pozostałe składniki łączmy jak w instrukcji wyżej. Następnie obie mieszanki (drożdże i rozpuszczone składniki) dodajemy do mąki i zagniatamy.

Jagody płuczemy, suszymy i mieszamy z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.

Wyrośnięte ciasto wylewamy na blat oprószony mąką. Delikatne rozwałkowujemy (grubość ok. 0,5 cm) i foremką lub szklanką wykrawamy 18 (lub mniej) kółek. Na środek każdego placuszka nakładamy jagody i delikatnie zlepiamy brzegi. Bułeczki układamy sklejeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15-17 minut.
Studzimy na kratce kuchennej.

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz