Strona główna NA ZDROWIEVEGE AKSAMITNA ZUPA Z PIECZONEJ DYNI I MARCHWI

AKSAMITNA ZUPA Z PIECZONEJ DYNI I MARCHWI

przez Joanna
0 Skomentuj

Przy okazji pieczenia dyni piekę również inne warzywa: marchew, bataty, buraki. Przydają się jako składnik pysznych zimowych zup i sałatek. Upieczona dynia i marchew z dodatkiem aromatycznych przypraw to idealny przepis na rozgrzewający krem. Do dzieła!

SKŁADNIKI
600 g pieczonej dyni
200 g pieczonej marchwi
250 g świeżych pomidorów lub 150 ml przecieru pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,2 l wody
po 1 łyżeczce przyprawy curry, suszonego imbiru, kurkumy oraz gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy do smażenia

PRZEPIS
Dynię oraz marchew miksujemy na puree. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy razem z czosnkiem i przyprawami. Kiedy cebula zmięknie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i chwilę smażymy do miękkości. Jeśli używamy przecieru pomidorowego dodajemy go w następnym kroku razem z wodą, dynią oraz marchwią.
Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorącą zupę ostrożnie miksujemy na gładki krem. Przed podaniem warto uprażyć na patelni garść pestek z dyni oraz grzanki z jasnego pieczywa i ozdobić nimi zupę.
Smacznego.

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz