Strona główna NA ZDROWIEBEZ CUKRU CIASTO MARCHEWKOWE BEZ CUKRU

CIASTO MARCHEWKOWE BEZ CUKRU

przez Joanna
0 Skomentuj

CIASTO MARCHEWKOWE BEZ CUKRU czyli odpowiedź na pytanie co zrobić z marchewkowymi wiórami, które zostaną nam po wyciśnięciu soku (używam wyciskarki). ??? Możemy użyć oczywiście startej marchewki, ale ta wersja ciasta jest z recyklingu ?? Zamiennik cukru stanowi erytrol, o którym już wcześniej pisałam – zawiera 0 kcal. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować jedynie dużej miski oraz łyżki.

SKŁADNIKI NA FORMĘ około 25 x 20 cm
300 g startej marchewki lub wiórków pozostałych z wyciśniętego soku
250 g mąki pszennej tortowej
200 g erytrolu (wybrałam brązowy)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu + 1 łyżeczka kardamonu
230 ml oleju ryżowego, rzepakowego lub słonecznikowego
4 jajka
1 łyżeczka olejku z pomarańczy
100 – 120 g ulubionych orzechów (wybrałam włoskie)

Dodatkowo: jogurt naturalny

WYKONANIE
Olej mieszamy łyżką z erytrolem oraz olejkiem pomarańczowym. Dodajemy po jednym jajku i nadal mieszamy. W drugiej misce łączymy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodajemy do jajek i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy marchewkę oraz orzechy i znowu krótko mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (grzałka góra / dół). Sprawdzamy patyczkiem; jeśli będzie niedopieczone dajemy jeszcze kilka minut.

Przed podaniem możemy ozdobić nasze ciasto jogurtem naturalnym.

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz