Strona główna PRZEPISYŚNIADANIA SZAKSZUKA: JAJKA I POMIDORY

SZAKSZUKA: JAJKA I POMIDORY

przez Joanna
0 Skomentuj

Leniwy niedzielny poranek. Bez pośpiechu, bez rozlanej kawy, bez jedzenia w biegu. Pora na śniadanie. Otwieram lodówkę i wyjmuję wiejskie jajka. Sparzam pomidory i kroję je w kostkę. Uwielbiam to połączenie: jajka i pomidory. Charakteru doda im kumin oraz kolendra. SZAKSZUKA to nic innego jak bliskowschodni sposób na jajka zapiekane z dodatkiem warzyw. Warzyw lub / i mięsa. Szakszuk i sposobów jej przygotowania jest tyle, ilu kucharzy. Każdy ma swój najlepszy i niepowtarzalny sposób. Szakszukę zjemy w Izraelu, Tunezji i Turcji. A od dzisiaj także we własnej kuchni – na swój sposób. Idealny początek dnia. Smacznego ?

SKŁADNIKI
6 pomidorów
5 jajek
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz, kumin.
Świeża kolendra lub pietruszka
Oliwa do smażenia

WYKONANIE 
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
Cebulę, czosnek i paprykę kroimy w kostkę podsmażamy na oliwie.
Z pomidorów usuwamy pestki i kroimy w kostkę; podsmażamy chwilę na patelni razem z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku. Robimy wgłębienia łyżką i delikatnie wbijamy w nie jajka.

Patelnię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekamy około 15 minut – do momentu ścięcia białek (żółtka mają pozostać płynne). Jeśli nie mamy patelni, którą można włożyć do piekarnika (czyli z metalową rączką) przed wbiciem jajek przekładamy masę do naczynia żaroodpornego.

Po upieczeniu posypujemy ziołami.

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz