Strona główna DESERYCIASTA CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINII

CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINII

przez Joanna
0 Skomentuj

Było już czekoladowe ciasto z pieczonych buraków, pora na ciasto z cukinii! Obłędnie czekoladowe, pyszne, wilgotne i miękkie. Cukiniowe szaleństwo, choć po upieczeniu trudno byłoby znaleźć w nim cukinię  Lepsze niż tradycyjne brownie, bo znacznie lżejsze. Czekoladowy ideał. Do dzieła!

SKŁADNIKI
400 g cukinii
200 g cukru lub ksylitolu
300 g mąki pszennej tortowej
2 jajka
120 g masła
120 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
60 g kakao lub karobu
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
60 g rodzynek lub żurawiny

PRZEPIS
Cukinię ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i odstawiamy.
Masło i cukier ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Nadal ucierając dodajemy po jednym jajku, olej, wanilię oraz jogurt. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy (już łyżką) tylko do ich połączenia. Na końcu dorzucamy cukinię oraz rodzynki. Raz jeszcze krótko mieszamy.

Formę (wymiary około 22 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy około 40 – 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy, studzimy w formie około 15 minut i wyjmujemy (razem z papierem) na talerz. Po wystygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.

0 Skomentuj
1

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz