Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM (CIASTO TWAROGOWE)

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM (CIASTO TWAROGOWE)

przez Joanna
2 komentarze
787-01 KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM (CIASTO TWAROGOWE)

Sierpniowe śliwki

Początek sierpnia to taka trochę sobota w tygodniu – niby jeszcze chwila wolnego (bo niedziela), ale zaraz poniedziałek czyli wrzesień i do szkoły. W ogóle śliwki to taka fioletowa zapowiedź jesieni. Niby jeszcze nie ma tych najlepszych słodko-cierpkich węgierek (to dopiero wrzesień, a nawet początek października), ale i tak wiemy, że zwiędłe liście już wiszą w powietrzu. Sierpień jest jednak pyszny! Pierwsze śliwki powinny trafić albo do ciasta albo do knedli. Taki smakowity początek sezonu.

Ciasto na knedle – tylko z twarogu!

Ciasto na knedle można oczywiście zrobić tradycyjnie na bazie ziemniaków. Uważam jednak, że to twarogowe jest znacznie smaczniejsze, no i lżejsze. Spróbujcie, a jestem pewna, że ta wersja zostanie zapisana w kuchennych kajecikach i będziecie do niej często wracać. Zwłaszcza, że śliwki to zaledwie jedna z opcji, jeśli chodzi o nadzienie. Serowe knedle doskonale smakują z morelami, jabłkami albo truskawkami. Z serem (dorzucam rodzynki), jagodami albo… Hmmmm… Dorzućcie coś od siebie 🙂

802-01 KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM (CIASTO TWAROGOWE)

A zamiast bułki tartej…

Zamiast bułki tartej (przyznaję się od razu i po dobroci, że nie znoszę bułki tartej na czymkolwiek, a już zwłaszcza na fasolce szparagowej) – gęsty grecki jogurt (lub śmietana) oraz cukier puder wymieszany z cynamonem. Dodatkowo można przygotować również sos śliwkowy: przesmażyć kilka śliwek z przyprawami i miodem. Na pewno będzie pysznie.

Śliwkowy ideał

Wybierzcie dojrzałe śliwki, ale takie w punkt. Owoce nie mogą się rozpadać – wypełnione cukrem w czasie gotowania, puściłyby mnóstwo soku i rozpadły na papkę. A tak, bardzo proszę – zerknijcie na foto. Kroją się wspaniale na mięciutkie połóweczki i tak właśnie powinny być. Nie żałujcie cynamonu! Śliwki lubią również goździki więc można dodać zmieloną szczyptę.

Do dzieła!

780-01 KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM (CIASTO TWAROGOWE)

Przepis – Knedle ze śliwkami

SKŁADNIKI NA 18-20 KNEDLI
CIASTO
500 g twarogu tłustego lub półtłustego mielonego (w kostkach, nie z wiaderka!)
270 g mąki pszennej + do podsypywania
2 jajka
100 g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
1 szczypta soli

DO ŚRODKA
18-20 śliwek (najlepsza węgierka, owoce dojrzałe ale nie mogą się rozpadać)
2 łyżki cukru pudru + 1 płaska łyżeczka cynamonu (wymieszane)

DO POSYPANIA
Cukier puder wymieszany z cynamonem
Jogurt lub śmietana

Duży garnek + woda do gotowania knedli

785-01 KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM (CIASTO TWAROGOWE)

PRZEPIS
CIASTO – PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od przygotowania ciasta, które po wyrobieniu wkładamy do lodówki na 30 minut:

Masło ubijamy krótko z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym jajku (po każdym chwilę mieszamy) oraz zmielony (lub rozdrobniony widelcem) ser. Na końcu wsypujemy mąkę, sól i chwilę wyrabiamy. Ciasto wyjdzie mocno klejące. Chowamy je do lodówki (najlepiej je rozpłaszczyć, aby szybciej się schłodziło).

ŚLIWKI – PRZYGOTOWANIE
Umyte śliwki lekko nacinamy (nie rozcinamy owocu do końca!), rozchylamy połówki i ostrożnie wyjmujemy pestkę. W puste miejsce wkładamy łyżeczkę cukru pudru wymieszanego z cynamonem. Dociskamy brzegi owocu i układamy na talerzu rozcięciem do góry. Śliwki przygotowujemy bezpośrednio przed lepieniem knedli – owoce puszczają sok i miękną.

KNEDLE – PRZYGOTWANIE
Schłodzone ciasto dzielimy na np. na 18 kawałków (odrywamy porcje po około 55 g) i na blacie lekko podsypanym mąką rozpłaszczamy okrągłe placuszki (średnica ok 10-12 cm). Na środku umieszczamy śliwkę i zamykamy ją w cieście zaklejając dokładnie brzeg (formujemy kulę trochę tak, jak lepi się śnieżki). Ulepione knedle odkładamy na talerz (lekko oprószony mąką). Jeśli jeszcze nie zagotowaliśmy wody – chowamy je do lodówki i wyjmujemy tuż przed ugotowaniem.

GOTOWANIE KNEDLI
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Knedle gotujemy partiami – po 4-5 sztuk pilnując, aby nie przywarły do dna i nie skleiły się. Od momentu włożenia knedla wrzącej wody gotujemy je 8 minut (śliwki muszą się ugotować).

Wyjmujemy knedle łyżką cedzakową i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem oraz dodajemy porcję śmietany lub jogurtu.

DODATKOWE INFORMACJE
Surowe nieugotowane knedle można zamrozić. Te ugotowane smakują dobrze także na zimno lub można je odgrzać wkładając na minutę lub dwie do wrzątku (pod warunkiem, że będą bez posypki i śmietany).

811-01 KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM (CIASTO TWAROGOWE)
800-01 KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM (CIASTO TWAROGOWE)
799-01 KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM (CIASTO TWAROGOWE)
2 komentarze
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

2 komentarze

AI Gotuje Sierpień 23, 2023 - 12:30 pm

Zawsze byłam wielką fanką klasyki kuchni polskiej, ale Twoje podejście do knedli ze śliwkami w ciąście twarogowym po prostu mnie oczarowało! ???? Przejrzystość przepisu, przejrzyste kroki i piękne zdjęcia sprawiają, że danie, które znam i kocham od dzieciństwa, nabiera świeżego, nowoczesnego wyglądu.

Jestem bardzo ciekawa, jak smak tradycyjnych knedli będzie się komponować z tym ciastem twarogowym, o którym wspomniałaś. Wydaje się to być niesamowicie delikatne i puszyste. A śliwki? Cóż, to zawsze był mój ulubiony składnik w knedlach.

Inspirując się Twoim przepisem, mam zamiar przygotować te knedle w najbliższy weekend. Nie mogę się doczekać, aby podzielić się tym daniem z rodziną i zobaczyć ich reakcje. Dzięki Twojemu przepisowi czuję się pewna, że będzie to prawdziwy kulinarny hit!

Reply
Joanna Listopad 30, 2023 - 5:25 am

Dziękuję za tak miłe słowa! Mam nadzieję, że knedle się udały 🙂

Reply

Zostaw komentarz