Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE PIECZONY CYTRYNOWY KALAFIOR Z CIECIERZYCĄ, GRANATEM I SOSEM Z TAHINĄ

PIECZONY CYTRYNOWY KALAFIOR Z CIECIERZYCĄ, GRANATEM I SOSEM Z TAHINĄ

przez Joanna
0 Skomentuj
PIECZONY CYTRYNOWY KALAFIOR Z CIECIERZYCĄ, GRANATEM I SOSEM Z TAHINĄ

To jest pyszne!

Pieczony cytrynowy kalafior z ciecierzycą to pyszny przykład dania inspirowanego kuchnią bliskowschodnią. Zresztą jedną z moich ulubionych kuchni, bo latem nie ma nic lepszego do jedzenia, niż proste warzywne potrawy z dodatkiem mnóstwa aromatycznych przypraw i ziół. Przygotowanie i upieczenie kalafiora zajmie maksymalnie godzinę (z czego ponad 30 minut warzywa spędzą w piekarniku, a my w tym czasie przygotujemy sos oraz dodatki).

Warzywa, orientalne przyprawy i cytryna

Kalafior idealnie nadaje się do pieczenia. Tak samo jak marchew i ciecierzyca. Wspominam o tym, bo na ogół gotujemy te warzywa, a piekarnik omijamy. Niesłusznie, bo takie upieczone są znacznie smaczniejsze. Naturalny smak jarzyn podkreślają czosnek i orientalne przyprawy (kumin i kolendra). W czasie pieczenia i kalafior i marchew staną się delikatne, choć nadal lekko chrupiące. Tak samo jak lekko przypieczona ciecierzyca. Cytryna z marynaty nadaje warzywom charakterystycznego, lekko kwaśnego i świeżego smaku, który świetnie komponuje się z całym daniem.

PIECZONY CYTRYNOWY KALAFIOR Z CIECIERZYCĄ, GRANATEM I SOSEM Z TAHINĄ

Kluczowy składnik dania to….

Jogurtowy sos z tahiną, czyli pastą z nasion sezamu, to kolejny kluczowy element dania. Ten gęsty i kremowy sos z orzechowymi nutami łagodzi intensywność przypraw. Pestki granatu stanowią piękną dekorację i wprowadzają subtelny, słodko-kwaśny smak, który dodaje kontrastu pozostałym aromatom. Wisienką na torcie (czy też naszej sałatce) jest łyżka miodu – lub w moim przypadku – melasy z winogron, która balansuje ostrość pieprzu. Do tego garść świeżych posiekanych ziół i bardzo proszę – pyszny wakacyjny obiad gotowy.

Wrzuć warzywa na grilla!

Warzywa można wrzucić również na grilla. Tu, zależnie od mocy sprzętu, ognia i tak dalej będą się piec dłużej lub krócej. Kalafior powinien być upieczony w środku, ale nadal lekko chrupiący i trzymający fason. Nie powinien się rozpadać, tak samo jak marchew. Nie zapomnijcie przemieszać warzyw w połowie pieczenia! Mogą być dosyć mocno zarumienione (byle nie spalone).

Do dzieła 🙂

PIECZONY CYTRYNOWY KALAFIOR Z CIECIERZYCĄ, GRANATEM I SOSEM Z TAHINĄ

Przepis – Pieczony cytrynowy kalafior z ciecierzycą, granatem i sosem z tahiną

SKŁADNIKI – WARZYWA I MARYNATA (2 spore porcje)
½ główki kalafiora (ok. 600 g)
2 marchewki (ok. 150 g)
1 puszka ciecierzycy

1 cytryna – sok i otarta skórka
2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
5 łyżek oliwy (lub oleju)
1 łyżka miodu
1 (płaska) łyżeczka soli
po 1 łyżeczce mielonego kuminu i kolendry, ½ łyżeczki pikantnej papryki lub pieprzu cayenne

SOS DO WARZYW
½ cytryny – sok i otarta skórka
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżka tahiny
1 kubeczek gęstego jogurtu (ok. 150 g)
½ łyżeczki mielonego kuminu
sól i pieprz do smaku
*Jeśli sos będzie za gęsty – kilka łyżek wody

DODATKI najlepiej wszystkie lub do wyboru: pestki granatu (1 owoc), świeża natka pietruszki lub kolendra (kilka łyżek posiekanej), uprażone pestki dyni i słonecznika, syrop (melasa) z winogron lub miód (1-2 łyżki)

PIECZONY CYTRYNOWY KALAFIOR Z CIECIERZYCĄ, GRANATEM I SOSEM Z TAHINĄ

PRZEPIS
Składniki marynaty wymieszać i odstawić. Kalafiora podzielić na małe różyczki (na jeden większy kęs), wypłukać w zimnej wodzie i dokładnie odcedzić na sicie. Marchewki obrać i pokroić w grubsze talarki. Ciecierzycę wyjąć z puszki i wypłukać pod bieżącą wodą. Wszystkie warzywa przełożyć do miski i dokładnie wymieszać z marynatą. Odstawić na około 10-15 minut (w międzyczasie przemieszać raz lub dwa). Następnie wysypać warzywa na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i polać resztką sosu z dna miski. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 30-35 minut.

W połowie czasu pieczenia wyjąć blachę, przemieszać łyżką warzywa, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dokończyć pieczenie.

Wymieszać składniki sosu, jeśli będzie zbyt gęsty – wlać kilka łyżek zimnej wody. Upieczone warzywa przełożyć na jeden duży talerzy (lub podzielić na kilka porcji). Hojnie posypać pestkami granatu, zieleniną i uprażonymi pestkami dyni i słonecznika. Na końcu polać sosem jogurtowym i dla słodkiego akcentu – łyżką miodu lub winogronowej melasy.

Warzywa można schować do lodówki i zjeść na drugi dzień. W takiej sytuacji lepiej, aby sos był przechowywany oddzielnie, jeśli jednak już trafił do sałatki – wystarczy go wymieszać ze składnikami. Jeśli sałatka będzie za gęsta (warzywa wciągną sos) – dodać kilka łyżek świeżego jogurtu.

PIECZONY CYTRYNOWY KALAFIOR Z CIECIERZYCĄ, GRANATEM I SOSEM Z TAHINĄ
PIECZONY CYTRYNOWY KALAFIOR Z CIECIERZYCĄ, GRANATEM I SOSEM Z TAHINĄ

PIECZONY CYTRYNOWY KALAFIOR Z CIECIERZYCĄ, GRANATEM I SOSEM Z TAHINĄ
PIECZONY CYTRYNOWY KALAFIOR Z CIECIERZYCĄ, GRANATEM I SOSEM Z TAHINĄ
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz