Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE SCHAB DUSZONY W SOSIE MORELOWYM Z SURÓWKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY Z POMARAŃCZAMI

SCHAB DUSZONY W SOSIE MORELOWYM Z SURÓWKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY Z POMARAŃCZAMI

przez Joanna
0 Skomentuj
SCHAB DUSZONY W SOSIE MORELOWYM Z SURÓWKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY Z POMARAŃCZAMI

Bardzo prosty przepis

Schab duszony w morelach – świeżych i suszonych – to jedno z tych dań, które praktycznie robią się same. Naszym zadaniem będzie przypilnowanie, aby wszystkie składniki w czasie długiego gotowania zanurzone były w bulionie. I właściwie to wszystko. A i jeszcze posiekanie kapusty na surówkę! Poszukajcie w kuchennych szufladach mandoliny albo tarki. Kapustę siekam dobrze naostrzonym nożem, ale są szybsze metody.

Morele świeże czy suszone?

Świeże morele, jeśli nie są dość dojrzałe, będą lekko kwaskowe. Suszone – słodkie jak miód! Jeśli tylko wybierzecie owoce bez dodatku dwutlenku siarki, suszone na słońcu, które zawsze są dużo bardziej aromatyczne. Połączenie dwóch rodzajów moreli sprawi, że smak sosu będzie fajne zbalansowany, słodko-wytrawny. Suszone owoce można zastąpić miodem – dwoma lub trzema łyżkami. I pamiętajcie o tymianku! To ten tajemniczy składnik, która nada potrawie dodatkowego aromatu.

SCHAB DUSZONY W SOSIE MORELOWYM Z SURÓWKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY Z POMARAŃCZAMI

Dłuższa chwila w garnku

Schab jest chudym mięsem i wymaga odrobiny cierpliwości przy dłuższej obróbce. Kotlety schabowe smażymy dosłownie po minucie z każdej strony i to w zupełności wystarczy, aby kotlet był i usmażony i soczysty. Ale jeśli mięso posiedzi w ciepełku chwilę dłużej – staje się twarde. I tu wkraczamy my, morele i garnek z grubym dnem. Aby schab był kruchy i delikatny potrzebujemy około 1,5 do 2 godzin duszenia na wolnym ogniu. Czas gotowania zależy od jakości mięsa, jakie kupiliśmy. Czasem siedzi w garnku dłużej, czasem krócej (i często wystarczy mu godzina). Trzeba sprawdzać postępy i raz na jakiś czas dziubnąć widelcem 🙂

Czerwona kapusta lubi pomarańcze

I wisienka na torcie czyli czerwona kapusta z pomarańczami z sosem musztardowo-miodowym. Prosta i pyszna surówka. Aby kapusta zmiękła należy ją przygotować około godziny przed podaniem i wymieszać z sosem. Lub posolić i ugnieść. Z dodatków – natka pietruszki marchew. Można dodać również uprażone pestki np. zielonej dyni albo słonecznika.

Trele-morele

Gotowi na morelowe szaleństwo? A jeśli lubicie morelowe przepisy zerknijcie na knedle z morelami (klik!), austriacką morelową babę (klik!) albo perski gulasz jagnięcy z suszonymi morelami (klik!).

SCHAB DUSZONY W SOSIE MORELOWYM Z SURÓWKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY Z POMARAŃCZAMI

Przepis – Schab duszony w sosie morelowym i surówka z czerwonej kapusty z pomarańczami

SKŁADNIKI
ok. 800 g schabu bez kości (6-7 plastrów)
2 szklanki posiekanych świeżych moreli (ok. 350 g)
100 g suszonych moreli
1 cebula
2 ząbki czosnku
3-4 szklanki bulionu (lub wody) + 1/4 do rozmieszania ze śmietanką
1/2 szklanki (rzadkiej) śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki pszennej
3-4 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, po 1/2 łyżeczki kurkumy, pikantnej papryki, po 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu i kuminu, kilka gałązek świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
olej do smażenia

SKŁADNIKI NA SURÓWKĘ
¼ główki czerwonej kapusty
1 marchewka
2 pomarańcze (obrane i pokrojone w kawałki)
¼ szklanki uprażonych pestek dyni (można pominąć)
¼ szklanki posiekanej natki pietruszki

DRESSING (składniki wymieszać): 1/4 oleju (do sałatek), 3-4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka musztardy Dijon (lub francuskiej), 1 ząbek czosnku (przeciśnięty), sól i pieprz do smaku

SCHAB DUSZONY W SOSIE MORELOWYM Z SURÓWKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY Z POMARAŃCZAMI

PRZEPIS
Morele umyć i wyjąć pestki, przekroić je na połowę lub w ćwiartki. Suszone również przekroić.

Schab oczyścić z błon i pokroić w plastry (można je lekko rozbić). Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju 1-2 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni. Na pozostały tłuszcz włożyć posiekaną w piórka cebulę. Smażyć kilka minut, dodać posiekany czosnek. Dołożyć mięso, zalać wodą lub bulionem, winem (składniki muszą być zakryte), dorzucić wszystkie przyprawy, suszone morele oraz połowę świeżych.

Dusić około 1,5 do 2 godzin (w czasie gotowania dolewać bulionu – składniki powinny być zakryte), aż schab zmięknie. Pod koniec gotowania (10-15 minut) dodać pozostałe morele.

Śmietankę wymieszać z 1/4 szklanki wody i 1 łyżeczką mąki pszennej (aby śmietana się nie zwarzyła, dodać kilka łyżek gorącego wywaru z patelni), wlać do gotującego się mięsa, rozmieszać. Dusić jeszcze kilka minut. Posypać świeżym tymiankiem. Podawać z ziemniakami lub ryżem oraz surówką z czerwonej kapusty i pomarańczy.

SURÓWKA
Kapustę drobno posiekać, marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, każdą pokroić na kawałki. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Wymieszać z warzywami, dressingiem i posiekaną natką pietruszki. Odstawić przed podaniem na 30 minut, aby kapusta zmiękła. Przed podaniem ponownie wymieszać.

SCHAB DUSZONY W SOSIE MORELOWYM Z SURÓWKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY Z POMARAŃCZAMI
SCHAB DUSZONY W SOSIE MORELOWYM Z SURÓWKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY Z POMARAŃCZAMI
SCHAB DUSZONY W SOSIE MORELOWYM Z SURÓWKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY Z POMARAŃCZAMI
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz