Strona główna DESERYCIASTA KLASYKA: UCIERANE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

KLASYKA: UCIERANE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

przez Joanna
2 komentarze

Jeśli zaczynacie swoją przygodę z pieczeniem ciast to jest to jeden z tych przepisów, który powinien pojawić się jako pierwszy. Tego ciasta nie da się zepsuć albo też – bardzo trzeba byłoby się postarać. Jeśli odpalacie piekarnik nieco częściej to pozostaje tylko wybrać ulubione owoce. Jest świetne i z truskawkami i brzoskwiniami i morelami i śliwkami i co tam jeszcze wpadnie Wam do głowy. Albo będzie dostępnie w sklepie. Duże owoce po prostu kroję na połówki, mniejszymi hojnie posypuję wierzch ciasta i przykrywam kruszonką. Pamiętajcie, aby użyć sporej blachy – ciasto musi być dosyć cienkie, wtedy jest najlepsze i upiecze się bez problemu. Do dzieła!

CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI na formę 30 x 40 cm
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

180 g cukru
200 g masła
4 duże jajka
200 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka wanilii
szczypta soli
500 g owoców (np. morele, śliwki, truskawki, waga po wyjęciu pestek)

KRUSZONKA
100 g mąki
35 g cukru pudru
50 g schłodzonego masła

CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ KUCHNIA JOANNY

WYKONANIE
Owoce myjemy, wyjmujemy pestki i przekrawamy na połowę (truskawek nie kroimy).
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz sól i odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając dodajemy wanilię oraz po jednym jajku (po każdym dokładnie ucieramy masę). Na końcu wsypujemy mąkę i krótko mieszamy łopatką.

Składniki kruszonki wkładamy do naczynia, szybko zagniatamy i następnie rozcieramy między palcami, aby powstały małe kawałeczki.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem, przekładamy ciasto i wyrównujemy (będzie dosyć cienkie). Układamy owoce rozcięciem do góry i posypujemy ciasto kruszonką. Pieczemy 40 stopni w temperaturze 175 stopni (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ KUCHNIA JOANNY
CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ KUCHNIA JOANNY
2 komentarze
1

Możesz również chcieć zobaczyć...

2 komentarze

Kasia lipiec 15, 2019 - 12:33 pm

wygląda OBŁEDNIE ! po pracy idę zaczaić owoce w sklepie i jutro lub w środę wypróbuję przepis :))))

Reply
Joanna lipiec 17, 2019 - 7:06 am

Oooo i to mi się podoba! Daj znać, jak się upiekło 🙂

Reply

Zostaw komentarz