Kiedy nadchodzi zima (bo przecież już nadeszła, prawda 😉 mam ochotę na ciasto marchewkowe. Takie mocno pachnące korzennymi przyprawami i pokryte lekko kwaśnym śmietankowym kremem. Oto jeden z przepisów z mojej marchewkowej kolekcji. Do dzieła!
SKŁADNIKI
400 g startej marchewki (na małych oczkach)
400 g mąki tortowej
200 g cukru
300 ml oleju (rzepakowy, z pestek winogron lub ryżowy)
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 sody oczyszczonej
szczypta soli
PRZYPRAWY: 1 łyżeczka cynamonu, ½ gałki muszkatołowej, ½ imbiru, ¼ mielonych goździków
BAKALIE: 50 g rodzynek
Krem cytrynowy – składniki:
450 g serka śmietankowego (Piątnica, Filadelfia) lub mascarpone
3 łyżki cukru pudru
sok z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
WYKONANIE
Jajka mieszamy z olejem i cukrem za pomocą trzepaczki. Dodajemy startą marchew.
W drugiej misce łączymy mąkę z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie łączymy mokre składniki z suchymi, na końcu dodajemy ½ rodzynek.
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 45 – 60 minut (do tzw suchego patyczka).
Składniki kremu mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Upieczone ciasto studzimy i następnie przekrawamy – zależnie od umiejętności – na 2 lub 3 części. Przekładamy przekrojone części kremem i składamy ciasto. Wierzch posypujemy cynamonem i rodzynkami. Smacznego.
Ciasto trzymamy w lodówce, przed podaniem wyjmujemy na min. 20 minut.