Razem z @primavika.pl pieczemy dzisiaj dla Was ciasteczka z masłem orzechowym. Skorzystałam z mojego ulubionego przepisu, którego autorką jest Agnieszka Maciąg. Uwielbiam połączenie orzechów i pomarańczy; ciasteczka smakują jak bajka! Wybierając masło orzechowe pamiętajcie, aby kupić takie, które składa się ze 100% orzechów i nie zawiera np. oleju palmowego. Pod tym względem Primavika jest idealna.
SKŁADNIKI NA 40-50 CIASTECZEK
170 g masła w temperaturze pokojowej
185 g dobrego masła orzechowego (wybierzcie takie 100%)
Skórka otarta z 1 pomarańczy (wyszorowanej!)
260 g mąki
200 g cukru trzcinowego
1 duże jajko
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka naturalnej wanilii
Szczypta soli
Opcjonalnie: ½ szklanki bakalii
PRZEPIS
Masło (to zwykłe) i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajko, masło orzechowe, wanilię i nadal ubijamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i sodą. Dodajemy ją do masy z masła i dokładnie mieszamy. Powstanie miękkie ciasto, które na min. 1 godzinę chowamy do lodówki. Następnie np. łyżeczką do herbaty nabieramy małe porcje ciasta i formujemy z niego kulki o średnicy ok 2,5 cm. Ja na swoich odcisnęłam widelec – powstał lekki wzorek. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zmieściło mi się 20 szt). Ciasteczka można udekorować bakaliami np. orzechami. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 12-15 minut (aż ciasteczka lekko zbrązowieją). Ostrożnie zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce.