Banany mają to do siebie, że najpierw są zielone, potem są zielone, a potem wyglądają, jakby stoczyły nocną walkę. Prawie jak awokado. Jeżeli znaleźliście dzisiaj w kuchni mocno dojrzałe banany i nie wiecie, co z nimi zrobić, ten przepis jest w sam raz dla Was. Do dzieła!
SKŁADNIKI
3-4 bardzo dojrzałe banany
3/4 szklanki cukru (np. biały, brązowy lub erytrol)
1,5 szklanki mąki (pszenna tortowa lub pół na pół z orkiszową)
po 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
1 jajko
50 g masła
około 150 g bakalii (np 100 g orzechów,50 g rodzynek – wybrałam orzechy brazylijskie).
PRZEPIS
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem i sodą. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy roztopione masło, cukier, jajko i dokładnie mieszamy.
Bakalie siekamy lub miksujemy krótko w blenderze, razem z mąką wsypujemy do bananów i krótko mieszamy (do połączenia składników).
Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 40-50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (pieczemy do tzw. suchego patyczka).