Do zrobienia tego dania potrzebny będzie spiralizer lub temperówka do warzyw. I jedno i drugie bez problemu można kupić w sklepach internetowych. Smażąc lub gotując warzywne makarony warto pamiętać o tym, aby były al dente, to znaczy lekko twarde. Wtedy smakują najlepiej. Do dzieła!
SKŁADNIKI
Porcja dla 3-4 osób (albo 2 bardzo głodnych)
2 średniej wielkości cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
400-500 g passaty pomidorowej
150 g tuńczyka w oliwie lub oleju (waga po odsączeniu, oliwę zostawamy do smażenia)
1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu w zalewie
Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa, bazylia
PRZEPIS
Cukinię myjemy i temperujemy lub robimy makaron za pomocą spiralizera.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy pozostałej z tuńczyka. Dodajemy przyprawy (sól, duża szczypta pieprzu cytrynowego, szczypta gałki i ½ łyżeczki bazylii), passatę pomidorową, chwilę gotujemy i blendujemy sos na gładko. Chwilę podsmażamy tuńczyka wraz z ziarnami zielonego pieprzu, dodajemy passatę, zagotowujemy i odstawiamy.
Makaron z cukinii lekko solimy i smażymy na łyżce oliwy (z tuńczyka). Kiedy będzie al dente zdejmujemy go z patelni szczypcami lub za pomocą łyżki cedzakowej (cukinia odda sporo wody). Układamy na talerzu i polewamy sosem.
Gotowe!
1 Skomentuj
Zrobiłam ze świeżych pomidorów, z tuńczyka w sosie własnym bo w oleju nie miałam i bez blendowania. Makaron z cukinii przesmażylam na oliwie i posoliłam bezpośrednio przed zdjęciem z patelni ( wtedy nie puszcza soku). Wszystkim bardzo smakowało. Dziękuję za przepis. Zapisuję w ulubionych ????