Strona główna NA ZDROWIE PASZTET Z FASOLKI SZPARAGOWEJ ZE SŁONECZNIKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

PASZTET Z FASOLKI SZPARAGOWEJ ZE SŁONECZNIKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

przez Joanna
0 Skomentuj
PASZTET Z FASOLKI SZPARAGOWEJ ZE SŁONECZNIKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI KUCHNIA JOANNY

Pasztet z fasolki szparagowej ze słonecznikiem i suszonymi pomidorami to prosty i smaczny przepis na wykorzystanie resztek warzyw i dodatków zalegających w kuchni. Zielony pieprz, ziemniaki i zioła prowansalskie. Całe mnóstwo smacznych i kolorowych składników! A pasztet równie dobrze smakuje z pieczywem, jak i w formie ciepłej zapiekanki. Po wyciągnięciu z piekarnika polejcie ukrojoną porcję ulubionym sosem. Albo wrzućcie do lodówki, aby masa stężała i zjedzcie gruby plaster ze świeżą bułeczką.

Wagę składników podaję orientacyjnie. Może być ich mniej lub więcej. Ważna jest konsystencja. Jeśli lubicie warzywne pasztety bardziej zwarte, takie, które z łatwością dadzą się pokroić, dodajcie do środka ekstra garść tartej bułki albo siemienia lnianego. Zamiast zielonego pieprzu – kapary. Albo oliwki. Słonecznik można zastąpić uprażonymi pestkami dyni, a ziemniaki – batatem. Kombinacji jest mnóstwo, tak więc szalejcie i z dodatkami i z przyprawami.

Do dzieła!

SKŁADNIKI NA MAŁĄ KEKSÓWKĘ ok. 12 x 22 cm
500 g żółtej fasolki szparagowej
250 g ziemniaków
1 sucha bułka (kajzerka)
2-3 łyżki bułki tartej*
6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju
1-3 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu (z zalewy; przy trzech jest hot!)
½ szklanki ziaren słonecznika
1 jajko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
½ łyżeczki ostrej papryki
Sól i pieprz do smaku

DODATKOWO 1 mała cebula

*można pominąć, wtedy pasztet będzie na tyle miękki, że da się rozsmarowywać na pieczywie

PASZTET Z FASOLKI SZPARAGOWEJ ZE SŁONECZNIKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI KUCHNIA JOANNY

PRZEPIS
Fasolkę umyć, odciąć końce i ugotować w lekko osolonej wodzie razem z pokrojonymi (i obranymi) ziemniakami. Wystudzone warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z namoczoną i odciśniętą bułką lub zblendować (zostawiając grubsze kawałki).

Na suchej patelni uprażyć pół szklanki ziaren słonecznika.

Do masy dodać jajko, słonecznik, ziarna zielonego pieprzu oraz pokrojone suszone pomidory. Porządnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.

Jeśli dodamy 2 łyżki bułki tartej pasztet wyjdzie bardziej zwarty. Nie dodaję; wolę miękki i taki, który da się rozsmarować na chlebie.

Wymieszaną i doprawioną masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy plastry (surowej) cebuli.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 (góra/dół) na 45 minut. Studzimy w foremce. Przechowujemy w lodówce.

PASZTET Z FASOLKI SZPARAGOWEJ ZE SŁONECZNIKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI KUCHNIA JOANNY
PASZTET Z FASOLKI SZPARAGOWEJ ZE SŁONECZNIKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI KUCHNIA JOANNY
PASZTET Z FASOLKI SZPARAGOWEJ ZE SŁONECZNIKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz