Strona główna NA ZDROWIEVEGE WIOSENNA ZUPA Z BOTWINY

WIOSENNA ZUPA Z BOTWINY

przez Joanna
0 Skomentuj

W sklepach pojawiła się botwinka! Kupiłam dwa pęczki, ugotowałam wiejskie jajka i zrobiłam sobie botwinkową ucztę. Pierwszą w tym sezonie. Wiosna, proszę państwa! Wiosna!

SKŁADNIKI
2 pęczki botwinki
1 marchewka
2-3 młode ziemniaki
2 ząbki czosnku
1,5 – 2 l wody
1/2 pęczka koperku (2 duże łyżki)
1 duża łyżka śmietany lub jogurtu
przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, sok z 1/2 cytryny
opcjonalnie: 1 szklanka zakwasu z buraków (domowego lub ze sklepu; wtedy pomijamy cytrynę). Dodatkowo: ugotowane na twardo jajka

PRZEPIS 
Botwinkę (razem z liśćmi) dokładnie myjemy. Liście siekamy drobno i odkładamy. Łodygi wraz z buraczkami kroimy w kostkę, tak samo marchew, ziemniaki i czosnek. Warzywa gotujemy do miękkości z dodatkiem ziela i liści laurowych, doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Dodajemy zakwas z buraków LUB dokwaszamy zupę cytryną. Dorzucamy pokrojone liście oraz koperek i gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
Jogurt mieszamy w kubku z kilkoma łyżkami gorącej zupy – w ten sposób zapobiegniemy jego zwarzeniu – i dopiero wlewamy do garnka.
Podajemy z jajkiem.

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz