Strona główna DESERYCIASTA JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

przez Joanna
2 komentarze
JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ KUCHNIA JOANNY

Niezwykle prosty przepis na wakacyjne jogurtowe ciasto z sezonowymi owocami. Naprawdę trudno tu cokolwiek zepsuć, tak więc wybierzcie ulubione owoce i do dzieła! U mnie dzisiaj truskawki, ale tak naprawdę na wierzch tego wypieku można wrzucić wszystko: rabarbar (w końcu mamy sezon!), morele, maliny, a jesienią śliwki. Nie próbowałam z pomidorami, ale jako, że po sieci krąży mnóstwo przepisów na pomidorowe pierniki, to wszystko przede mną, jeśli chodzi o pomidorowego jogurtowca 😉

Jogurt musi być gęsty. Zostawcie na boku śmietanki do ubijania i wyroby o konsystencji mleka. Grecki, moje ulubione Strzałkowo (ta mleczarnia to fenomen zataczający coraz szersze kręgi) lub taki, który będzie po prostu odpowiedni.

JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ KUCHNIA JOANNY
JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ KUCHNIA JOANNY

Ciasto można upiec również bez kruszonki – wtedy na wierzch śmiało dorzućcie dodatkową garść owoców i po upieczeniu posypcie je cukrem pudrem. Co tu jednak dużo pisać – w kruszonce i w wyskubywaniu tych ekstra dużych kawałków cały urok! Tak więc nie odmawiajcie sobie dodatkowej porcji przyjemności.

I tak już na końcu – jeśli jednak pojawią się jakieś obawy przed upieczeniem ciasta (że będzie surowe w środku itp.) – wybierzcie szerszą tortownicę. Ciasto będzie niższe, ale na pewno się dopiecze (tylko wtedy – tak mniej więcej po 35 minucie – kontrolujcie pracę piekarnika, bo czas pieczenia trzeba będzie odpowiednio skrócić). Do dzieła!

TORTOWNICA ok. 22-24 cm
SKŁADNIKI (wszystkie w temperaturze pokojowej)
3 jajka
300 g gęstego jogurtu naturalnego (grecki, Strzałkowo itp.)
50 g (rozpuszczonego) masła
350 g mąki tortowej
150 g cukru
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia + 0,5 łyżeczki sody
ok. 450 g truskawek (nierozpadających się)

KRUSZONKA
100 g mąki
35 g (chłodnego) masła
50 g cukru pudru

DO POSYPANIA: cukier puder, świeże truskawki

JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ KUCHNIA JOANNY

PRZEPIS
Zaczynamy do kruszonki, którą schowamy do lodówki:
Wszystkie składniki mieszamy i rozcieramy w palcach, aż powstaną grudki.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, odstawiamy.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą jasną masę. Następnie łyżką dodajemy jogurt (miksujemy na wolnych obrotach) i cienką strużką rozpuszczone (przestudzone) masło i wanilię. Na końcu, również porcjami, dodajemy mąkę i mieszamy tylko do połączenia składników.

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i układamy ciasno przecięte na połówki truskawki (rozcięciem do góry). Jeśli owoce są mniejsze można położyć je całe. Na wierzch sypiemy kruszonkę.

Pieczemy ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 175-180 stopni ( u mnie, zależnie od jogurtu, wielkości jajek itp., wyszło wczoraj 50 minut w 175 stopniach). Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się zbyt rumienić (kruszonka!) nakrywamy kawałkiem folii aluminiowej.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut. Następnie odpinamy obręcz tortownicy lub wyjmujemy razem z papierem i ustawiamy na kratce do przestudzenia (papier najlepiej odchylić z boków ciasta, ale niekoniecznie).

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, można dorzucić również kilka świeżych truskawek na wierzch. Gotowe!

JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ KUCHNIA JOANNY
JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ KUCHNIA JOANNY
JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ KUCHNIA JOANNY
2 komentarze
2

Możesz również chcieć zobaczyć...

2 komentarze

Delektujemy Czerwiec 15, 2022 - 1:27 pm

Świetna propozycja:) Ciasto jogurtowe to u mnie co roku obowiązkowa pozycja w trakcie sezonu truskawkowego:)

Reply
Joanna Czerwiec 16, 2022 - 5:53 am

U mnie również! A potem jesienią ze śliwkami, też pyszne 🙂

Reply

Zostaw komentarz