Jeśli przypadły Wam do gustu grillowane bataty (przepis – klik!) oraz bakłażany (klik!) ten przepis również powinien trafić na kulinarną listę przebojów. Jeśli nie posiadacie grilla nic straconego: kalafiorowe „steki” można upiec również w piekarniku (choć zajmie to nieco więcej czasu) lub na patelni grillowej.
Kalafiora, tak samo jak i inne warzywa, które mają trafić na grilla należy zamarynować. Poniżej podaję składniki prostej marynaty, ale tak naprawdę możecie je dobrać według swojego upodobania, Podstawa to oliwa lub olej, sól i trochę pikantnych przypraw. Dzisiejszy kalafior jest cytrynowy stąd i otarta skórka z cytrusów i sok. Smakuje wspaniale.
Sos do podania – zawsze mam dylemat pomiędzy tahiną, a masłami orzechowymi. Do pieczonego kalafiora bardziej pasuje mi tahina, do batatów – masło orzechowe. Z dodatków – świeże truskawki i bazylia. Tak, bo pieczony cytrusowy kalafior, tahina i truskawki to genialne połączenie! Tego po prostu trzeba spróbować, więc do dzieła, wyciągajcie grille i kupujcie kalafiory. Smacznego!
PRZYDADZĄ SIĘ
Grill węglowy, gazowy, domowy elektryczny lub patelnia grillowa
Silikonowy pędzel do smarowania
SKŁADNIKI
1 średni kalafior (da radę wykroić z niego 2 – 4 „steki”)
kilkanaście truskawek
kilka gałązek świeżej bazylii
MARYNATA DO KALAFIORA – SKŁADNIKI
5 łyżek oliwy / oleju
1 łyżka sosu sojowego
sok z ½ cytryny + otarta skórka (z całej)
1 łyżeczka pasty chili (lub mniej jeśli bardzo ostra)
3 łyżeczki miodu (wybrałam rzepakowy)
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
½ łyżeczki mielonego kuminu
Sól i pieprz do smaku
SOS Z TAHINĄ – SKŁADNIKI
3-4 łyżeczki pasty tahini + kilka łyżeczek oleju ze słoika (jeśli się wytrącił)
sok z ½ cytryny
1-2 łyżeczki miodu
½ szklanki wody (lub jogurtu naturalnego)
Sól i pieprz do smaku
PRZEPIS
Kalafiora należy opłukać i wysuszyć. Następnie długim ostrym nożem pokroić go w plastry o grubości ok. 3 cm. Pierwsze zewnętrzne części na pewno się rozpadną na różyczki, ale w z większej główki bez problemu można wykroić od 2 do 4 „steków”.
Wymieszać składniki marynaty i każdy plaster kalafiora wysmarować z obu stron. Następnie ułożyć je jeden na drugim i wylać na wierzch resztę marynaty. Odstawić na min. 30 minut.
Rozgrzać grilla (lub patelnię grillową) i grillować partiami plastry kalafiora, aż zmiękną. Uwaga, bo w czasie pieczenia „steki” zaczną mięknąć i mogą się rozpaść.
Mój grill elektryczny ma moc 2200 W i na pełnej mocy grilluje kalafiora (plaster o grubości ok 3 cm) od 10 do 12 minut.
Grill gazowy lub węglowy – podobnie (jeśli ma pokrywę – krócej). Jeśli zaś grillujemy na patelni to w połowie tego czasu należy odwrócić ostrożnie warzywa na drugą stronę.
W czasie, kiedy kalafior będzie się piec wymieszać składniki sosu z tahiną. Po dodaniu soku z cytryny sos zgęstnieje – rozrzedzamy go wodą (olejem lub jogurtem) do pożądanej gęstości.
Upieczone „steki” ostrożnie przełożyć na talerz, polać sosem i przełożyć pokrojonymi truskawkami i listkami świeżej bazylii. Można również posypać danie świeżo zmielonym pieprzem.
Pozostałe z kalafiora różyczki również możemy zalać marynatą i ugrillować oddzielnie.