Strona główna DESERYBEZ PIECZENIA DOMOWY KISIEL TRUSKAWKOWY

DOMOWY KISIEL TRUSKAWKOWY

przez Joanna
0 Skomentuj
DOMOWY KISIEL TRUSKAWKOWY KUCHNIA JOANNY

Truskawkowe lato

Połowa czerwca, zaczęło się truskawkowe lato! W końcu, bo jak co roku nie mogę doczekać się tego owocowego wysypu. Pierwsze konfitury, sałatki z truskawkami, kompoty, ciasta i wreszcie on – domowy kisiel. Najlepszy, bo trudno tu cokolwiek zepsuć. Pełen soczystych kawałków truskawek i naturalnej słodyczy. Wybierzcie dojrzałe owoce i ulubione dodatki – cynamon, cukier waniliowy albo zioła. Truskawki świetnie dogadują się z bazylią i mięta – będzie i pysznie i oryginalnie.

Przepis podstawowy czyli odpowiednie proporcje

Kisiel to mieszanka wody, cukru, mąki ziemniaczanej i owoców. To wiemy wszyscy, ale często martwią nas proporcje. Ile należy dodać mąki ziemniaczanej, aby nasz kisiel był przyjemnie kleisty i nie przypominał szpitalnych wodnistych mieszanek? Albo ziemniaczanej pyzy. Z poniższego przepisu ugotujecie dobry kisiel nie tylko z truskawkami, ale również z innymi owocami. Dla mnie ta gęstość jest idealna, ale jak to w kuchni bywa – metodą próbowania dobieramy nasze ulubione parametry. 

Cytryny, kisiel i przetwory owocowe

Nieodłącznym składnikiem owocowych przetworów są cytryny. Odpowiadają za smak – kisiel truskawkowy bez tego dodatku byłby przesłodzony i mdły. Zresztą tak samo jak dżem czy konfitura. I za kolor – dzięki cytrynie owoce zachowają intensywną czerwień.

Do dzieła, truskawki czekają!

DOMOWY KISIEL TRUSKAWKOWY

Przepis – Domowy kisiel truskawkowy

SKŁADNIKI
(można zrobić z ½ porcji)
600 g truskawek
3 szklanki zimnej wody (750 ml)
4 łyżki mąki ziemniaczanej ( z górką)*
sok z 1 cytryny
4-6 łyżek cukru

*z górką- jak się nabierze na łyżkę (nie mogą to być płaskie łyżki)

PRZEPIS
Truskawki umyć pod bieżącą wodą i wyjąć szypułki. Większe owoce przekroić na 2 lub 4 części. Przełożyć do garnka, wlać 2 szklanki wody, dodać cukier (na początek 4 łyżki) i wlać sok z cytryny. Od momentu zagotowania gotować 6-10 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Spróbować czy mieszanka jest dostateczne i słodka i kwaśna. Według osobistych preferencji doprawić cukrem i cytryną.

W pozostałej szklance (zimnej) wody rozmieszać dokładnie 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Jedną ręką energicznie mieszać zawartość garnka, a drugą wlewać mąkę z wodą. Odczekać chwilę, aż kisiel ponownie się zagotuje i zdjąć garnek z palnika. Przelać do miseczek i ostudzić.

Przed podaniem można udekorować świeżymi owocami i ulubionymi dodatkami. Dodałam (widoczne na zdjęciach) mini-biszkopciki i listki mięty.

DOMOWY KISIEL TRUSKAWKOWY
DOMOWY KISIEL TRUSKAWKOWY KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz