Strona główna DESERYBEZ PIECZENIA PUDDING RYŻOWY Z MANGO

PUDDING RYŻOWY Z MANGO

przez Joanna
0 Skomentuj

20 minut mieszania w gorącym garnku ale naprawdę warto!
Mango możemy zastąpić innymi lubionymi owocami. Co do mieszania – nie przestawajcie, albowiem ryż ma to do siebie, że jak tylko poczuje brak łyżki – od razu się przypali. Do dzieła!

SKŁADNIKI NA 4-5 PORCJI
180 g ryżu (wybrałam basmati)
1 litr mleka 3,2%
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kardamonu
laska wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego
2-3 łyżki miodu (wybrałam rzepakowy) lub 2-3 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 mango (dojrzałe) lub inne owoce

PRZYGOTOWANIE
Ryż dokładnie płuczemy, zalewamy mlekiem i zaczynamy gotować. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy mleko zacznie gotować się, dodajemy przyprawy i gotujemy ciągle mieszając – do momentu, w którym ryż stanie się miękki i zacznie się rozpadać. Potrwa to około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy miód (lub cukier) oraz masło. Ryż powinien wchłonąć całe mleko, a masa powinna być gęsta. Jeśli będzie za gęsta (a może się tak zdarzyć) – dolewamy mleka lub wody. Pamiętajcie o tym, że w czasie stygnięcia ryż będzie jeszcze gęstnieć. Nakładamy pudding do miseczek i odstawiamy do ostudzenia. Posypujemy pokrojonymi owocami. Pudding można podawać na ciepło, można go również przechowywać w lodówce.

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz