Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z TAHINĄ, MIĘTĄ I SEREM ROUGETTE

GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z TAHINĄ, MIĘTĄ I SEREM ROUGETTE

przez Joanna
0 Skomentuj
GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z TAHINĄ, MIĘTĄ I SEREM ROUGETTE KUCHNIA JOANNY

Zapamiętacie to danie na długo! Proste, a zarazem wypełnione mnóstwem oryginalnych smaków i aromatów. Grillowane warzywa – bakłażany i cukinie – z pestkami granatu i miętą, sos jogurtowy z tahiną i rozpływający się w ustach ser Rougette. Sezon na grilla już wystartował! Jeśli jednak dopiero nabieracie rozpędu zacznijcie od czegoś właśnie tak pysznego!

Ser do grillowania Rougette ma dosyć wyrazisty smak. Naturalnie dojrzewający z kremowym i miękkim wnętrzem oraz skórką, która w czasie grillowania robi się – może nie tyle, co chrupka (hasło z opakowania może wzbudzać konsternację: jak na mój gust to chrupią świeże rzodkiewki w czasie jedzenia), co przyjemnie al dente. Taka solidna i smakowita konstrukcja dla płynnego wnętrza. Producent zapewnia, że dzięki specjalnej technologii użytej w czasie produkcji nie przywiera do rusztu i faktycznie, pomimo, że ser delikatnie się rozpłynął pod wpływem temperatury, obyło się bez przygód. Bez problemu dał się przetransportować na talerz z warzywami. I chyba właśnie o to chodzi.

GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z TAHINĄ, MIĘTĄ I SEREM ROUGETTEKUCHNIA JOANNY

Poszukajcie dorodnych okazów warzyw, kupcie ser, wyjmijcie grilla z piwnicy i do dzieła! Do przyrządzenia swojego dania użyłam domowego elektrycznego grilla, ale równie dobra będzie porządna grillowa patelnia z nieprzywierającym dnem.

Za sery do grillowania dziękuję firmie Temar.

GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z TAHINĄ, MIĘTĄ I SEREM ROUGETTE kuchnia joanny

PRZYDADZĄ SIĘ:
Grill gazowy lub węglowy, domowy grill elektryczny lub patelnia grillowa
Pędzel silikonowy do smarowania

SKŁADNIKI
1 dorodny bakłażan (u mnie 600-700 g)
1 dorodna cukinia lub 2 mniejsze (ok 600 g)
1 opakowanie sera Rougette naturalnego do grillowania (w środku są 2 szt)
½ szklanki pestek granatu
½ pęczka świeżej mięty
2-3 łyżki melasy z winogron lub płynnego miodu

MARYNATA DO WARZYW
½ szklanki oleju rzepakowego lub oliwy (wybrałam olej aromatyzowany chili)
½ łyżeczki soli
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

SOS JOGURTOWY Z TAHINĄ
1/3 szklanki pasty tahini
1 opakowanie jogurtu naturalnego (200 g)
1/3 łyżeczki kuminu
1 łyżka soku z limonki
Sól i pieprz do smaku

PRZEPIS
Zaczynamy od przygotowania i marynowania warzyw.
Bakłażana i cukinię myjemy i kroimy na plastry o grubości ok. 1 -1,5 cm. Mieszamy składniki marynaty i każdy plaster smarujemy pędzlem z obu stron i odkładamy na min. 30 minut.

Mieszamy składniku sosu jogurtowego i odstawiamy.

Rozgrzewamy grilla (lub patelnię grillową) i grillujemy partiami plastry warzyw, aż zmiękną.
Mój grill elektryczny ma moc 2200 W i na pełnej mocy bakłażany grilluje 4 minuty, cukinię – 6-7 minut. Grill gazowy lub węglowy – podobnie (jeśli ma pokrywę – często krócej). Jeśli zaś grillujemy na patelni to w połowie tego czasu należy odwrócić warzywa na drugą stronę. Bakłażany muszą być mięciutkie, cukinia może być nieco twardsza, jednak również z mocno miękkim środkiem.

Upieczone warzywa układamy na talerzu przekładając je porwanymi liśćmi mięty. Na końcu wrzucamy na ruszt ser – wg instrukcji na opakowaniu grilluje się 6-9 minut – u nie wystarczyło 6 i to na zmniejszonej mocy grilla. Upieczony ser układamy na warzywach. Wszystko polewamy melasą z winogron (lub miodem) i ozdabiamy pestkami granatu i resztą mięty. Na końcu dodajemy jogurtowy sos, choć wg mnie lepiej, aby tahinę podać w oddzielnym naczyniu i niech każdy nabiera jej wg uznania.

Gotowe!

GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z TAHINĄ, MIĘTĄ I SEREM ROUGETTE KUCHNIA JOANNY
GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z TAHINĄ, MIĘTĄ I SEREM ROUGETTE KUCHNIA JOANNY
GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z TAHINĄ, MIĘTĄ I SEREM ROUGETTE KUCHNIA JOANNY
GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z TAHINĄ, MIĘTĄ I SEREM ROUGETTE KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz