Oto mój ulubiony przepis na pszenny CHLEB drożdżowy pieczony w żeliwnym garnku. Lubię go i ze względu na prostotę przygotowania (2-3 minuty mieszania łyżką!), jak i smak. Chleb pięknie wyrasta w pieczeniu i ma pyszną chrupiącą złoto-brązową skórkę. Ideał!
SKŁADNIKI
500 g mąki chlebowej (typ 750)
380 g wody
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki miodu
WYKONANIE
Wodę, sól, drożdże i miód mieszamy, dodajemy do mąki i ponownie krótko mieszamy (tylko do połączenia składników). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
Do zimnego piekarnika wstawiamy żeliwny garnek z pokrywką i nagrzewamy piekarnik wraz z garnkiem do temperatury 220 stopni.
Wyrośnięty chleb wykładamy na blat oprószony mąką i delikatnie formujemy bochenek. Robię to zbierając ciasto w dłonie (nie odrywam jednak ciasta od blatu) i kilka razy obracam chleb dookoła własnej osi. Jeśli stolnica jest dobrze podsypana mąką, formowanie bochenka powinno udać się bez problemu. Chleb ostrożnie wrzucamy do garnka, przykrywamy pokrywką i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę od garnka i dopiekamy jeszcze 15 minut. Chleb studzimy na kratce. Gotowe!
16 komentarzy
Co zrobic gdy nie ma sie zeliwnego garnka. Czy tortownica go zastapi?
Tortownica niestety nie, ale możesz użyć naczynia żaroodpornego ze szczelną pokrywką. Pozdrawiam 🙂
Czy suszone drożdże można zastąpić świeżymi? W jakiej ilości?
Wystarczy jedno opakowanie czyli 7 g.
Genialny w swojej prostocie przepis. Chlebek przepyszny, skórka chrupiąca. Nawet dzieci sąsiadów, którym mama zawsze usuwała skórki , wsunęły całe ze smakiem. Pozdrawiam
Co jeśli nie ma miodu? Można użyć brązowego cukru albo syrop klonowy?
Tak, śmiało można zastąpić cukrem. Pozdrawiam
Jakiej wielkości ma Pani garnek? Chciałabym wypróbować przepis. Chlebek wygląda super apetycznie 🙂
24 cm mierzony po górnym rancie. Plus/minus będzie więc OK. Pozdrawiam
Czyli w garnku już nie musi rosnac? Od razu do pieca?
Zgodnie z przepisem – od razu do pieca.
On wyszedł autentycznie jak ze zdjęcia piękny rumiany ale muszę czekać aż wystygnie by go spróbować. Jem go już oczami hihi
Czy ten żeliwny garnek trzeba czymś smarować czy wykładać papierem do pieczenia
Nie, niczym nie smarujemy garnka i nie wykładamy, pozdrawiam!
A tak w ogóle to super prosty przepis…..
Mój ulubiony 🙂 Ten chleb można też upiec w keksówce wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami (bez przykrycia) – i wtedy będzie to zupełnie inny chleb (ale też pyszny)