Strona główna PRZEPISYCHLEB, BUŁKI I SŁONE WYPIEKI CHLEB PIECZONY W ŻELIWNYM GARNKU

CHLEB PIECZONY W ŻELIWNYM GARNKU

przez Joanna
16 komentarzy

Oto mój ulubiony przepis na pszenny CHLEB drożdżowy pieczony w żeliwnym garnku. Lubię go i ze względu na prostotę przygotowania (2-3 minuty mieszania łyżką!), jak i smak. Chleb pięknie wyrasta w pieczeniu i ma pyszną chrupiącą złoto-brązową skórkę. Ideał!

SKŁADNIKI
500 g mąki chlebowej (typ 750)
380 g wody
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki miodu

WYKONANIE
Wodę, sól, drożdże i miód mieszamy, dodajemy do mąki i ponownie krótko mieszamy (tylko do połączenia składników). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.

Do zimnego piekarnika wstawiamy żeliwny garnek z pokrywką i nagrzewamy piekarnik wraz z garnkiem do temperatury 220 stopni.

Wyrośnięty chleb wykładamy na blat oprószony mąką i delikatnie formujemy bochenek. Robię to zbierając ciasto w dłonie (nie odrywam jednak ciasta od blatu) i kilka razy obracam chleb dookoła własnej osi. Jeśli stolnica jest dobrze podsypana mąką, formowanie bochenka powinno udać się bez problemu. Chleb ostrożnie wrzucamy do garnka, przykrywamy pokrywką i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę od garnka i dopiekamy jeszcze 15 minut. Chleb studzimy na kratce. Gotowe!

16 komentarzy
21

Możesz również chcieć zobaczyć...

16 komentarzy

Anna 19 stycznia, 2019 - 9:34 pm

Co zrobic gdy nie ma sie zeliwnego garnka. Czy tortownica go zastapi?

Reply
Joanna 20 stycznia, 2019 - 4:07 pm

Tortownica niestety nie, ale możesz użyć naczynia żaroodpornego ze szczelną pokrywką. Pozdrawiam 🙂

Reply
Magda 26 grudnia, 2019 - 9:38 pm

Czy suszone drożdże można zastąpić świeżymi? W jakiej ilości?

Reply
Joanna 18 stycznia, 2020 - 8:58 am

Wystarczy jedno opakowanie czyli 7 g.

Reply
Asia 25 maja, 2020 - 7:40 am

Genialny w swojej prostocie przepis. Chlebek przepyszny, skórka chrupiąca. Nawet dzieci sąsiadów, którym mama zawsze usuwała skórki , wsunęły całe ze smakiem. Pozdrawiam

Reply
Kasia 4 kwietnia, 2020 - 10:53 am

Co jeśli nie ma miodu? Można użyć brązowego cukru albo syrop klonowy?

Reply
Joanna 4 kwietnia, 2020 - 11:25 am

Tak, śmiało można zastąpić cukrem. Pozdrawiam

Reply
Alina 2 maja, 2020 - 9:51 am

Jakiej wielkości ma Pani garnek? Chciałabym wypróbować przepis. Chlebek wygląda super apetycznie 🙂

Reply
Joanna 2 maja, 2020 - 11:39 am

24 cm mierzony po górnym rancie. Plus/minus będzie więc OK. Pozdrawiam

Reply
Marta 13 stycznia, 2022 - 12:24 pm

Czyli w garnku już nie musi rosnac? Od razu do pieca?

Reply
Joanna 19 stycznia, 2022 - 12:57 pm

Zgodnie z przepisem – od razu do pieca.

Reply
Marta 21 stycznia, 2022 - 12:48 pm

On wyszedł autentycznie jak ze zdjęcia piękny rumiany ale muszę czekać aż wystygnie by go spróbować. Jem go już oczami hihi

Reply
Ewa 14 marca, 2023 - 3:48 pm

Czy ten żeliwny garnek trzeba czymś smarować czy wykładać papierem do pieczenia

Reply
Joanna 14 marca, 2023 - 3:58 pm

Nie, niczym nie smarujemy garnka i nie wykładamy, pozdrawiam!

Reply
Ewa 14 marca, 2023 - 3:49 pm

A tak w ogóle to super prosty przepis…..

Reply
Joanna 14 marca, 2023 - 3:59 pm

Mój ulubiony 🙂 Ten chleb można też upiec w keksówce wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami (bez przykrycia) – i wtedy będzie to zupełnie inny chleb (ale też pyszny)

Reply

Zostaw komentarz