Bardzo lubię kuskus i bardzo często o niej zapominam. To kasza wywodząca się z północno-zachodniej Afryki (kuchnie Maghrebu, ale też Senegal i podobno Sycylia) łącząca w sobie cechy kaszy i makaronu, a także nazwa tradycyjnego arabskiego dania. Zależnie od potrzeb kuskus albo zalewa się wrzątkiem (jak w poniższym przepisie) albo przyrządza się na parze umieszczając kaszę nad gotującymi się warzywami i mięsem. Kuskus otrzymywany jest z pszenicy durum (twardej) tak więc zawiera gluten. Kasza pasuje do wielu dań – tak jak w Maroku można ją podać w towarzystwie gulaszu (tradycyjnie nabiera się kaszę ręką formując małe kuleczki, które macza się w sosie), zrobić z niej popularny tabouleh (libańską sałatkę z warzyw i kaszy z dużą ilością zieleniny), albo jakąś wariację na ten temat – tak jak ja dzisiaj. Kuskus kocha zielone więc i w moim przepisie nie zabrakło całego pęczka natki pietruszki. Nie bójcie się tej ilości – zielenina zniknie wśród innych składników i na pewno nie zdeterminuje smaku dania. Do tego grillowane boczniaki (możecie użyć także pieczarek) i swojski kiszony ogórek. I to jest naprawdę dobre! Podany w przepisie syrop z granatów można zastąpić miodem albo syropem z agawy uprzedzam jednak, że smak granatowego syropu jest na tyle oryginalny, że nie będzie to to samo. Nie martwcie się: na pewno sałatka będzie równie dobra, może nawet lepsza! Do dzieła!
SKŁADNIKI (można zrobić z ½ porcji)
150 g kaszy kuskus
250 g boczniaków
1 pęczek zielonej pietruszki
¼ główki sałaty lodowej
½ czerwonej papryki
1 ogórek kiszony
6 rzodkiewek
DRESSING
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka syropu z granatów (lub z syropu z agawy / miodu)
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1/2 łyżeczki płatków ostrej papryki (lub mielonej ostrej papryki)
1 /2 łyżeczki kuminu
1/3 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem wg przepisu i odstawiamy do przestudzenia (na ogół wody powinno być na ok.1-2 cm ponad kaszę – po 5 minutach jest gotowa. Jeśli będzie twarda i zbita dolewamy wody, prawidłowo przyrządzony kuskus powinien być sypki).
Boczniaki czyścimy i odcinamy nóżki ok.1-2 cm pod kapeluszem. Rozgrzewamy patelnię grillową (można posmarować ją oliwą), układamy na niej boczniaki i lekko solimy (użyłam soli czosnkowej). Grillujemy ok. 5-7 minut z każdej strony. W czasie smażenia dobrze jest poprzyciskać grzyby do patelni np. łopatką. Odstawiamy do wystudzenia.
Przekładamy kuskus do miski i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone w kostkę ogórki i paprykę. Rzodkiewki kroimy w talarki, sałatę lodową w cienkie paski. Dorzucamy grzyby i dokładnie mieszamy.
Łączymy wszystkie składniki sosu (czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany) i wlewamy do sałatki. Mieszamy i próbujemy. Jeśli będzie za mało słona doprawiamy do smaku. Gotowe!
Sałatka jest również dobra na drugi dzień więc jeśli zrobiliście trochę za dużo – bez obaw. Grzecznie będzie czekać na Was w lodówce.