Kilka dni temu kurier podrzucił kilka nowości od Knorr. Jak pewnie część z Was już pamięta – współpracujemy od długiego czasu – i co raz mam okazję testować nowe produkty i przyprawy. Dzisiaj zajmiemy się więc Fixami Soczyste Kotlety Knorr, których dostałam trzy rodzaje:
Knorr Fix Soczyste Pulpety
Knorr Fix Soczyste Burgery
Knorr Fix Soczyste Kotlety Mielone
Do wszystkich Fixów wystarczy dodać wodę i mięso i bardzo proszę mamy gotowe danie. Fixy są uniwersalne i znakomicie pasują również do ryb oraz warzyw. Tak więc możemy przygotować z nich również dania wegetariańskie np. burgery lub klopsiki z tofu czy fasoli. Jako, że przypadła mi w udziale również ocena tych nowości, postanowiłam przyrządzić pulpety z opakowania. To klasyk, który przygotowuję dość często w domu więc łatwiej będzie mi poczuć różnicę 🙂
Całe gotowanie trwało pół godziny. Jeśli nie macie pomysłu na obiad albo stawiacie pierwsze kroki w kuchni to tego typu produkty na pewno ułatwią przygotowywanie posiłków. Odpada problem z doborem składników i doprawianiem do smaku – moje pomidorowe klopsiki wystąpiły w towarzystwie sugerowanych warzyw – papryki, cebuli i cukinii. W skład Fixów wchodzą różne przyprawy więc oprócz przewidzianych w przepisie dodatkowych porcji majeranku i pieprzu – nie dodałam nic więcej.
Pulpeciki faktycznie wyszły PUSZYSTE. Zakładam, że sprawił to dodatek bułki tartej zawartej w Fixie. Namoczoną bułeczkę tak czy inaczej dodajemy do kotletów więc fajnie, że o tym pomyślano. Nie trzeba również dodawać jajka, wszystko, co potrzebne, znajduje się w opakowaniu. Nie znajdziemy w nim za to żadnych polepszaczy, glutaminianu sodu czy nadmiaru soli (dla mnie na ogół wszystko jest za słone, tu nie miałam z tym problemu). I to moim zdaniem zasługuje na uwagę.
Nieco dziwne wydaje mi się dodawanie bułki tartej do burgerów mięsnych (podkreślam), a w Fixie Soczyste Burgery ta bułka jest. Rozumiem, jednak, że jest to tzw. złoty słoty środek czyli próba pogodzenia w jednym opakowaniu opcji wegetariańskiej z wołową. O ile burger wołowy (mięsny) nie potrzebuje pomocy w sklejeniu i konsystencji, o tyle warzywa potrzebują łącznika, który sprawi, że nie rozpadną się na grillu czy patelni. Zresztą wiemy, czym są Fixy i czemu mają służyć (o tym wyżej), więc nie mam z tym problemu.
Kotlety podajemy z dodatkami. Wybrałam ryż (również zgodnie z sugestią) i był to bardzo dobry wybór (wahałam się w stroną makaronu). Jeśli chcecie, aby Wasz obiad był naprawdę ekspresowy – zacznijcie od ugotowania ryżu. I w czasie, kiedy będzie dochodzić na ogniu, zrobicie całą resztę.
Do dzieła!
SKŁADNIKI
500 g mięsa mielonego (wybrałam łopatkę wieprzową)
1 opakowanie Knorr Fix Soczyste Pulpety
175 ml wody
30 g mąki pszennej do obtoczenia pulpetów (można pominąć)
400 g pomidorów z puszki (obranych lub pokrojonych)
160 g cukinii (gruba kostka)
160 g zielonej papryki (gruba kostka)
1 cebula (130 g, gruba kostka)
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1 łyżeczka oregano
Pieprz i sól do smaku (sól moim zdaniem nie jest potrzebna)
Olej do smażenia
Dodatkowo: 1 szklanka suchego ryżu + 2 szklanki wody
PRZEPIS
Zaczynamy od nastawienia ryżu: szklankę suchego ryżu płuczemy pod zimną bieżącą wodą, zalewamy dwoma szklankami wody, lekko solimy, przykrywamy i zagotowujemy. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i jak już ziarna wchłoną płyn (nie będzie go widać), zdejmujemy garnek z palnika i szczelnie owijamy (można wrzucić pod koc). Kiedy ryż będzie się gotować zabieramy się za klopsiki:
Fix do pulpetów zalewamy 175 ml gotującej się wody i odstawiamy na 5 minut, aby wchłonął się płyn. Łączymy z mielonym mięsem, dokładnie mieszamy i formujemy małe 2-3 kulki (wyszło mi 21 sztuk).
Pulpeciki można dodatkowo obtoczyć w mące (zrezygnowałam z tego). Rozgrzewamy olej i smażymy – 2-3 minuty na każdej stronie, aż ładnie się zarumienią. Zdejmujemy kulki z patelni i odstawiamy na bok.
Obsmażamy cebulę z czosnkiem i papryką, po 3 minutach dodajemy cukinię, chwilę dusimy i wlewamy pomidory z puszki. Dodajemy oregano i klopsiki i gotujemy ok. 3-5 minut pod przykryciem. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Podajemy z ryżem i świeżymi ziołami np. natką pietruszki.
Gotowe!