Strona główna PRZEPISY DŻEM ŚLIWKOWY Z CYNAMONEM I GOŹDZIKAMI

DŻEM ŚLIWKOWY Z CYNAMONEM I GOŹDZIKAMI

przez Joanna
0 Skomentuj
DŻEM ŚLIWKOWY Z CYNAMONEM I GOŹDZIKAMI KUCHNIA JOANNY

Dżem ze śliwek to zarazem najprostszy i jednocześnie jeden z najsmaczniejszych przepisów na wykorzystanie śliwek. W ostatnich dniach zrobiłam już śliwkowy keczup z chili (przepis) oraz słynną mazurską nutellę – czyli śliwki z czekoladą i orzechami laskowymi (przepis). Pora więc na zupełny klasyk! Śliwki, tak samo jak i jabłka, kochają korzenne przyprawy. Dodałam więc sporo cynamonu oraz dużą szczyptę mielonych goździków.

Zależnie od owoców, na jakie traficie, dżem uda się szybko przygotować bez dodatku zagęstnika czyli w tym przypadku – naturalnej pektyny. Jeśli jednak owoce będą zawierać dużo wody, warto pokusić się o jej dodanie. Jedynie późne węgierki, te lekko brzydkie i pomarszczone przez pierwsze przymrozki, są już na tyle suche, że nie potrzebują pomocy i szybko odparowują. Pektynę przed dodaniem do gotujących się owoców mieszamy z cukrem – to bardzo ważne, jeśli nie chcemy znaleźć w swoim dżemie żelatynowych grudek.

Śliwkowy dżem zamykam w średniej wielkości słoikach typu Weck. Wybrałam model z linii Mold o pojemności 580 ml (zresztą tak samo jak w przypadku prażonych jabłek – przepis). Warto jednak rozważyć również mniejsze słoiki – jeśli chętnych na dżem jest w domu nieco mniej. Te są moim zdaniem idealne: pojemność 370 ml (klik!). Pamiętajcie, że słynne wecki należy dokładnie zapiąć i poddać pasteryzacji – to jedyny sposób na zamknięcie pokrywek (bardzo dobry zresztą, bo potem bez problemu i szarpaniny otwiera się słoiki).

Wybierzcie ładne dojrzałe śliwki (czyli żółte w środku) i do dzieła!
Przepis powstał we współpracy z firmą Tomgast – dystrybutorem słoików Weck (link do sklepu)

DŻEM ŚLIWKOWY Z CYNAMONEM I GOŹDZIKAMI KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI
2 kg śliwek węgierek
0,5 kg do 1kg cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonych goździków
opcjonalnie: 20 g pektyny

PRZEPIS
Śliwki umyć, wypestkować, przekroić na pół i przełożyć do garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny. Śliwki są dosyć słodkie, więc na początek warto dodać tylko połowę cukru (500 g) i resztę (ewentualnie) dopiero w czasie smażenia owoców.

Następnie dodać przyprawy i gotować śliwki na małym ogniu ok. 30 minut, aż dżem zgęstnieje. Jeśli owoce puszczą dużo soku warto dodać pektynę, która ładnie zagęści śliwki. W takim przypadku ok. 20 g pektyny należy wymieszać z 2 łyżkami cukru i małymi partiami dodawać do masy (ciągle mieszając). Gotować jeszcze 5 minut.

Gorący dżem przełożyć do słoików i zapasteryzować.

PASTERYZACJA W PIEKARNIKU
Słoiki wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni (termoobieg) i pasteryzować 15-20 minut. Na blasze do pieczenia należy położyć kawałek materiału i zadbać o to, aby słoiki nie dotykały się. Wyjąć do ostudzenia.

PASTERYZACJA W WODZIE
Słoiki wstawić do podgrzanej wody i od momentu zagotowania pasteryzować (na małym ogniu) ok. 10 minut. Na dnie garnka należy położyć kawałek materiału i zadbać o to, aby słoiki nie dotykały się. Wyjąć do ostudzenia.

DŻEM ŚLIWKOWY Z CYNAMONEM I GOŹDZIKAMI KUCHNIA JOANNY
DŻEM ŚLIWKOWY Z CYNAMONEM I GOŹDZIKAMI KUCHNIA JOANNY
DŻEM ŚLIWKOWY Z CYNAMONEM I GOŹDZIKAMI KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz