Strona główna PRZEPISYŚNIADANIA OMLET Z BORÓWKAMI

OMLET Z BORÓWKAMI

przez Joanna
0 Skomentuj

ŚNIADANIE MISTRZÓW czyli omlet z borówkami.
Jajka kocham miłością szczerą i niezmienną od lat. Ostatnio mam (gastro)fazę na omlety – z owocami. Śniadanie, które zrobicie w kilka minut, a zamiast borówki, którą wybrałam dzisiaj, można dodać wszystkie inne owoce, jakie tylko wpadną Wam w ręce. Do dzieła!

SKŁADNIKI NA 1 OMLET (patelnia o średnicy 24 cm)
2 jajka
3 łyżki mleka
Szczypta soli
Masło do smażenia
Owoce (2- 3 łyżki): borówki, maliny, poziomki, wiśnie, śliwki, brzoskwinie – do wyboru

PRZETWORY
Jajka rozbijamy, dodajemy mleko i szczyptę soli i krótko roztrzepujemy widelcem. Masło (1/2 łyżeczki) wrzucamy na patelnie i dobrze ją rozgrzewamy. Wylewamy jajka, dodajemy 2 łyżki owoców rozkładając je równomiernie (jedną łyżkę zostawiamy) i smażymy na średnim ogniu około -3-4 minut (aż brzegi się zetną). Po tym czasie – są różne szkoły – ja zamykam omlet jak książkę tzn podważam połowę i przerzucam ją na drugą połówkę – w ten sposób dosmażam jeszcze przez około minutę środek. Gotowe!

0 Skomentuj
1

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz