Strona główna PRZEPISY KREM Z ZIELONEGO (MROŻONEGO) GROSZKU

KREM Z ZIELONEGO (MROŻONEGO) GROSZKU

przez Joanna
1 Skomentuj
KREM Z ZIELONEGO (MROŻONEGO) GROSZKU KUCHNIA JOANNY

Skrzydełko czy nóżka? A może bulion!

Krem z zielonego groszku to jedna z tych pysznych aksamitnych zupek, której przygotowanie zajmie Wam dosłownie parę chwil. Mrożony groszek gotuje się kilka minut – w przeciwieństwie do tego świeżego, z którym bywa różnie i na ogół trochę się schodzi. Krem ugotowałam na bazie bulionu z drobiowych lotek, które zostały mi z przepisu na pieczone panierowane skrzydełka w stylu amerykańskim (klik!). Nigdy nie wyrzucajcie kawałków mięs i kości, przydadzą się do przygotowania rosołu, który potem wykorzystacie jako bazę zupy albo sosu.

Groszek czy groszek – ptysiowy!

Do groszku dorzuciłam garść ziemniaków. Od razu podpowiadam, że krem można przygotować z samego groszku, bez dodatkowych warzyw. Uważam jednak, że taki wzbogacony jest znacznie smaczniejszy. Poza tym czosnek, cebula i trochę dodatków – śmietana, koperek i świeżo mielony pieprz. Polecam również przygotowanie czosnkowych grzanek albo dorzucenie kilku łyżek groszku ptysiowego. Będzie pysznie!

KREM Z ZIELONEGO (MROŻONEGO) GROSZKU KUCHNIA JOANNY

Ulubione kremowe zupy

A jeśli lubicie zupki w postaci kremów polecam również inne przepisy! Kremową zupę z kurczaka z makaronem biavette (klik!), krem z marchwi, pomarańczy i mandarynek (klik!) albo mój ulubiony brytyjski krem brokułowy z serem Stilton (klik!). Przez wyszukiwarkę znajdziecie również inne przepisy; wychodzi na to, że kremy lubię najbardziej!

Przepis – Krem z zielonego (mrożonego) groszku

SKŁADNIKI
1 l bulionu (mięsny lub warzywny)
600 g mrożonego groszku
250 g ziemniaków
1 cebula (mała)
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany 18%
Sól i pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

DO PODANIA
1 łyżka posiekanego koperku
Śmietana 18% lub gęsty jogurt
Świeżo mielony pieprz
Groszek

PRZEPIS
Groszek lekko rozmrozić czyli przelać wodą i odstawić do odcieknięcia na sicie. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i przesmażyć na łyżce masła. Kiedy cebula się zeszkli, wlać bulion i zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do gotującego się bulionu. Kiedy będą prawie miękkie wsypać groszek i ugotować do miękkości. Lekko przestudzoną dokładnie zupę zmiksować (odłożyć 2 łyżki groszku do podania), doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dwie łyżki śmietany rozmieszać w kubeczku z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wymieszać z zawartością garnka.

Podawać z ziarnami groszku, posiekanym koperkiem, dodatkową porcją śmietany lub jogurtu. Dobrze smakuje również z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

KREM Z ZIELONEGO (MROŻONEGO) GROSZKU KUCHNIA JOANNY
KREM Z ZIELONEGO (MROŻONEGO) GROSZKU KUCHNIA JOANNY
1 Skomentuj
1

Możesz również chcieć zobaczyć...

1 Skomentuj

JK Marzec 26, 2023 - 9:18 am

Już po samym wyglądzie zakochałam się w tym daniu. Przecież to wygląda jak arcydzieło kulinarne. Akurat mam mrożony groszek, ale spróbuję też takiego z puszki osobno. To mi się bardzo podoba. Ogromnie dziękuję za ten pomysł na śliczne danie.

Reply

Zostaw komentarz