Strona główna NA ZDROWIEBEZ CUKRU SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI – BEZ CUKRU

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI – BEZ CUKRU

przez Joanna
0 Skomentuj

O erytrolu pisałam już wcześniej; to zamiennik cukru, który w 100 g ma tylko 0,2 kcal! Warto kupić opakowanie i zastąpić nim cukier w deserach. Zamiast żelatyny użyłam agar agar – jeśli lubicie serniki mocniej ścięte, użyjcie tradycyjnej żelatyny. Sernik potrzebuje kilku godzin na ścięcie. Jest pyszny! Do tego typu serników nie robię spodów (poza tym: miał być light) – jeśli nie możecie się bez takowego obejść, zróbcie swój ulubiony lub wyłóżcie tortownicę biszkoptami lub herbatnikami.

SKŁADNIKI
500 g sera białego mielonego
300 g mascarpone (możemy zrezygnować z mascarpone i dać 800 g sera)
¾ szklanki ERYTROLU
4 łyżki żelatyny lub 3 łyżeczki agar agar
75 ml wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny)
Masło do posmarowania tortownicy

Wierzch:
2 galaretki truskawkowe BEZ CUKRU
4 łyżki erytrolu
500 g truskawek

WYKONANIE
Ser biały i mascarpone ubijamy z erytrolem na gładką masę. Erytrol nie rozpuszcza się tak szybko jak cukier więc poświęćmy mieszaniu dłuższą chwilę lub rozpuśćmy erytrol w kilku łyżkach wody (można podgrzać). Inaczej będzie zgrzytać w zębach nierozpuszczony.
Jeśli używamy żelatyny:
W gorącej wodzie (75 ml) rozpuszczamy żelatynę i dolewamy do sera. Miksujemy.
Jeśli używamy agar agar:
Wsypujemy agar agar do zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zagotowujemy go (cały czas mieszając – przez około 2-3 minuty) i cienką strugą wlewamy do sera (szybko tężeje!).

Na dnie tortownicy zapinamy folię aluminiową, smarujemy ją masłem i wlewamy ½ sera. Układamy warstwę truskawek (przeciętych na pół) i zalewamy pozostałym serem. Na wierzchu znowu układamy truskawki. Tortownicę wstawiamy na minimum godzinę do lodówki – czekamy, aż ser jako tako się zetnie (inaczej galaretka wyląduje na spodzie tortownicy).

Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, dodajemy erytol i mieszamy, aż dokładnie się rozpuści. Czekamy, aż galaretka ostygnie ( i najlepiej – zacznie tężeć), wyjmujemy z lodówki tortownicę i ostrożnie wylewamy galaretkę na wierzch sernika. Chowamy do lodówki. Najlepiej na całą noc (minimum to 4-5 godzin).
Gotowe!

0 Skomentuj
1

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz