Jeden z bardziej niedocenianych produktów: kasza. Ryż tak, ziemniaczki i owszem, makaron – dajcie więcej! ale kasza? No właśnie. Wartości odżywcze kasz są ogromne – pod tym względem biją na głowę wspomniane wyżej obiadowe dodatki. Błonnik, który reguluje pracę jelit. Witaminy – choćby E. Kwas foliowy. Magnes, żelazo i potas. Dużo białka. Kasze są ponadto świetnym źródłem węglowodanów złożonych – jeśli więc jesteście na diecie, powinniście wprowadzić ten produkt do swojego menu. Kasze są kaloryczne, ale spożywane w rozsądnej ilości nie tuczą, za to powoli uwalniają energię, nie powodując napadów wilczego głodu.
Kaszę można zjeść na sypko – jako dodatek do dania, ale też w formie farszu, kotletów, zapiekanek i nawet deseru (i to z kaszy gryczanej, w co kiedyś nie wierzyłam). Ja swoją kaszą nafaszerowałam dwie piękne cukinie, ale zanim przejdziemy do przepisu – kilka słów na temat kasz Knorra. Jeśli szukacie (prawie) gotowego dania ze świetnym składem – to coś w sam raz dla Was! Kasze, placki i kotlety z linii „Kasze pełne smaku” wymagają lekkiego wsparcia w postaci dodatkowych warzyw np. cebuli czy pomidorów, ale baza jest gotowa! Na ogół do tego typu produktów podchodzę z pewnym sceptycyzmem, ale to akurat półprodukt i to w 100% z naturalnych składników. Niezła laurka mi wyszła, ale jestem na tak, zwłaszcza kiedy okazało się, że np. kaszotto meksykańskiego nie trzeba w zasadzie doprawiać, co zdarza mi się prawie nigdy. Dwa – ugotowanie pełnego dania to naprawdę 15 minut z informacji na opakowaniu, a kasze są w miksach np. z ryżem czy soczewicą, co osobiście bardzo mi odpowiada.
Wracając do cukinii – wpakowałam do środka „Kaszotto po meksykańsku”, co okazało się doskonałym pomysłem. Spróbujcie. Tak sobie myślę, że inne kaszotto albo nawet plackowa baza też będzie idealnym nadzieniem. Do cukinii. Albo papryki… Albo pieczarek…
SKŁADNIKI
2 średnie cukinie (ok. 800 g)
1 opakowanie KASZOTTO MEKSYKAŃSKIE (bulgur, quinoa, pomidory)
1 puszka pomidorów 400 g
1 cebula
100 g słodkiej kukurydzy z puszki
250 ml wody
Oliwa do smażenia
Sól do smaku
WYKONANIE
Cukinie myjemy, przekrawamy na połowę wzdłuż długiego boku i wydrążamy pestki oraz miąższ za pomocą małej łyżeczki. Połówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko solimy i odstawiamy. Jeśli w środku cukinii pojawi się nadmiar wody – odsączamy lub wycieramy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie na jasnobrązowy kolor. Dodajemy odsączoną kukurydzę oraz zawartość torebki z kaszotto i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pomidory, 250 ml wrzącej wody, raz jeszcze mieszamy i gotujemy ok 15 minut, aż kasza zmięknie (często mieszamy, inaczej kasza się przypali!).
Ugotowaną kaszę nakładamy łyżką do wydrążonych połówek cukinii. Wstawiamy do nagrzanego 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut (aż cukinia będzie miękka; sprawdzamy nakłuwając brzeg cukinii ostrym nożem). Jeśli ktoś się nie odchudza to 10 minut przed końcem pieczenia można posypać serem i tak zapiec. Gotowe!
3 komentarze
Cukinie są super jeśli chodzi o nadziewanie, podobnie jak bakłażany czy papryka 🙂
Cukinia, bakłażan czy papryka świetnie nadają się do faszerowania 🙂 Myślę, że takie nadziewanie kaszą może przekonać do niej nawet osoby, które niespecjalnie przepadają za kaszą 🙂
Dokładnie! Swoją przygodę z kaszami warto zacząć właśnie od tego typu potraw 😉