Coś dobrego, coś włoskiego: makaronowa klasyka czyli klopsiki w sosie pomidorowym. Dobre również bez makaronu – wtedy z mniejszą ilością sosu i sałatką. Jeśli tylko oczywiście dacie radę zjeść coś tak cudownego bez spaghetti! Do dzieła.
SKŁADNIKI – pulpeciki
500 – 600 g mielonego mięsa (zrobiłam z indyka, dobre będą również cielęcina i wołowina)
1 namoczona bułka
1 jajko (można pominąć)
Przyprawy: ½ łyżeczki szałwii lub oregano, sól i pieprz
SKŁADNIKI – sos
0,7-1 l passaty pomidorowej
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
Przyprawy: po ½ łyżeczki oregano, bazylii, czerwonej papryki, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta cynamonu, sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo: oliwa do smażenia
PRZEPIS
Zaczynamy od sosu:
Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie wraz z dodatkiem przypraw. Dodajemy sos pomidorowy, zagotowujemy i dokładnie blendujemy (musi być gładki). Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy do garnka i odstawiamy. Sosu jest dużo ale i makaron i mięso wciągną sporą jego część.
Mięso dokładnie mieszamy z namoczoną i odciśniętą bułką (również wrzucam ją do maszynki do mielenia i mielę razem z mięsem), jajkiem oraz przyprawami. Łyżeczką do herbaty nabieramy małe porcje mięsa i zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki. Układamy klopsiki na desce lub talerzu. Kiedy wszystkie będą gotowe podsmażamy je lekko z obu stron na rozgrzanej oliwie (używamy niewielkiej ilości oliwy) – około 3-4 minut z każdej strony. Kiedy ładnie zbrązowieją wkładamy je do garnka z sosem pomidorowym i zagotowujemy – około 10-15 minut (mieszamy ostrożnie od czasu do czasu).
Podajemy z makaronem np. razowym spaghetti i posypujemy tartym serem np. parmezanem.