Dzisiaj kolejny przepis na pyszne Halloween! Kuchnia Joanny i Arrighi Polska przedstawiają:
SAŁATKA Z MAKARONEM FUSILLI, KURCZAKIEM I PIECZONĄ DYNIĄ ??
➡️Wybierzcie dobry makaron z pszenicy durum, kupcie smaczną dynię np. piżmową lub muscat de provence (muszkatołową) i do dzieła!
SKŁADNIKI na 2 porcje
150 g makaronu fusilli
1 pierś kurczaka
100 g upieczonej dyni
garść szpinaku
kilka pomidorków koktajlowych
Przyprawy: rozmaryn, papryka, sól i pieprz
DRESSING
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
sól i pieprz .
PRZEPIS
Dynię kroimy na grubsze plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni, aż plastry będą miękkie (ale nie będą się rozpadać). Po wystudzeniu kroimy w kostkę. .
Pierś kurczaka lekko nacieramy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. Smażymy na patelni grillowej. Po wystudzeniu kroimy w cienkie plastry.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
Szpinak płuczemy i układamy na talerzu z makaronem i pomidorkami koktajlowymi. Nakładamy dynię i kurczaka. Z podanych składników przygotowujemy sos i polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!