SALAD STORY czyli polowanie na ostatnie truskawki! Kolejna wersja truskawkowego szaleństwa to połączenie owoców z roquefortem i młodym szpinakiem. Smakuje wyśmienicie. Możecie użyć również innego sera z porostem błękitnej pleśni np. Lazura, Dorblu, Castello lub Gorgonzoli. Niebieskie sery są bardzo intensywne w smaku; eksperymentujcie z ilością. Na początek proponuję użyć nie więcej niż 50 g (drobno pokruszonego).
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
1 garść młodego szpinaku lub szpinaku baby
1 szklanka truskawek
1 surowy ogórek
1 łyżka uprażonych pestek zielonej dyni i słonecznika
50-100 g sera z porostem niebieskiej pleśni
DRESSING
½ cytryny + 1 łyżeczka miodu (lub syropu z agawy) + sól i pieprz do smaku + np. tymianek
PRZEPIS
Szpinak i truskawki myjemy i suszymy. Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Pestki prażymy na patelni. Dodajemy pokruszony ser – zależnie od tego, jak intensywny smak sera lubicie – od dosłownie paru kawałeczków do około 100 g. Z podanych składników przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. Polewamy sałatkę. Gotowe!