Strona główna PRZEPISYSAŁATKI I SURÓWKI SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW Z CZARNĄ PORZECZKĄ I ORZECHAMI

SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW Z CZARNĄ PORZECZKĄ I ORZECHAMI

przez Joanna
0 Skomentuj

Uwielbiam pieczone buraki, a już najbardziej połączenie smaku słodkiego buraka z kwaśnymi owocami. Był już burak z mango, z malinami, z granatem, dzisiaj witamy na pokładzie buraki i czarną porzeczkę. Jako dodatki do tego smakowitego duetu – orzechy, feta i kolendra. Mniam! Buraki piekę przy okazji pieczenia innych potraw – szoruję je, zawijam w folie aluminiową i wrzucam do piekarnika na minimum godzinę. Czasem kupuję też ugotowane w Lidl Polska (pakowane po 2 szt w folię).

SKŁADNIKI
2 średnie upieczone buraki
1 szklanka czarnej porzeczki
½ szklanki orzechów brazylijskich (lub innych)
½ kostki sera feta
1 (duża) łyżka świeżej kolendry
Dodatkowo: garść rukoli

DRESSING
½ soku z cytryny + 1 łyżeczka miodu (można zastąpić syropem z agawy lub daktylowym) + 1 łyżeczka sosu sojowego + pieprz i ostra papryka

PRZEPIS
Buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Porzeczkę płuczemy i suszymy. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki lub na chwilę wrzucamy do blendera. Dodajemy do buraków wraz z owocami, pokrojoną fetą, kolendrą i rukolą. Z podanych składników przygotowujemy sos. Na początek proponuję zbytnio go nie solić, bo nadmiar soli w połączeniu z owocami i słodkimi burakami wypada dosyć dziwnie – przynajmniej dla mnie. Pieprzu i ostrych przypraw możecie za to nie żałować.

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz