Biała czekolada mmmm…
Sernik z białą czekolada i mascarpone to jeden z moich ulubionych świątecznych serników. Prosty w wykonaniu, fantastyczny w smaku. Delikatny, mocno czekoladowy (środek i polewa!), rozpływający się w ustach. Wypróbujcie koniecznie przepis; jestem pewna, że ten serniczek na stałe zagości na Waszych (nie tylko świątecznych) stołach.
A może tak świąteczna klasyka
A jeśli szukacie klasyki zerknijcie na przepis na sernik wiedeński (klik!). Sprawdzony przepis pełen rodzynek i skórki pomarańczowej. Mocno wyrastający i puszysty. W odróżnieniu od choćby dzisiejszego sernika – wiedeński dosyć długo i mocno się ubija. Dzięki temu jest wysoki i lekki jak chmurka. Dzisiejszy wypiek, tak jak większość serników, miesza się tylko do połączenia składników. Dzięki temu jest bardziej zwarty i nie pęka w czasie pieczenia. Na ogół wychodzi równy jak stół – jeśli tylko nie zapomnicie o tym, aby wcześniej wyjąć wszystkie składniki z lodówki (tak, ser również).
Dobra czekolada to doskonały sernik
Wybierzcie dobrą czekoladę. Taką z dobrym składem, który swoim smakiem sprawi, że sernik będzie wyjątkowy. W końcu nie codziennie pieczemy takie pyszne ciasta, więc warto poświęcić chwilę, na jego przygotowanie. Spód na ogół robię z korzennych ciastek, których przed Świętami jest spory wybór w sklepach. Doskonale nadają się również zwykłe herbatniki, do których można dodać łyżeczkę mielonego cynamonu.
Do dzieła! Będzie, pysznie, jak zawsze 🙂
Przepis
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 22-23 CM
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
SPÓD SERNIKA
150 g korzennych ciastek lub herbatników petit beurre
60 g masła
MASA SEROWA
750 g twarogu sernikowego (mielony, np. z wiaderka)
250 g serka mascarpone
150 g cukru pudru
50 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
150 ml śmietanki 30%
200 g białej czekolady
POLEWA
50 ml (śmietanki 30%)
100 g białej czekolady
WYKONANIE
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (zapiąć obręcz na papierze, aby wystawał na zewnątrz).
SPÓD
Masło rozpuścić (nie gotować) i wymieszać z mocno pokruszonymi (lub zblendowanymi) ciastkami. Powstanie mokry piasek, który należy wsypać do tortownicy, równomiernie rozłożyć i mocno docisnąć do dna.
MASA SEROWA
Czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej (nie gotować, jedynie lekko podgrzać), odstawić.
Ser, mascarpone, cukier i mąkę włożyć do misy blendera. Krótko zmiksować (1 minutę). Dodawać po jednym jajku, po każdym chwilę mieszać. Dołożyć przestudzoną czekoladę i ponownie wymieszać (chwilę, tylko do połączenia składników).
Masę serową wlać do formy na ciasteczkowy spód. Wyrównać delikatnie wierzch.
Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Na dno piekarnika (lub na blasze) ustawić mały pojemnik z gorącą wodą (dzięki temu nie będzie pękać). Piec sernik 60 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki na 5 minut. Po tym czasie otworzyć szeroko piekarnik i dopiero po 10 minutach wyjąć sernik do ostudzenia.
POLEWA
Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzony sernik wyjąć z formy, przełożyć na talerz lub paterę i udekorować polewą czekoladową (powinna być przestudzona). Przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień (taki schłodzony w lodówce).