Czekolada, chili i …
Świąteczne czekoladowe trufle z chili. Gorzka czekolada z leciutką nutką pikanterii. Aromat piernikowych przypraw i rumu. Cynamon, kardamon, ziele angielskie i odrobina mielonego pieprzu cayenne. Albo rozgrzewające chili, może być też w płatkach. I czekolada, dużo czekolady, kilka minut pracy i chwila cierpliwości, kiedy masa tężeje w chłodzie. A potem sama słodycz rozpływająca się w ustach!
Dobra czekolada to jest to!
Nie żałujcie dobrej czekolady. W przypadku deseru, którego jest głównym składnikiem ma to ogromne, właściwie podstawowe znaczenie. Nie namawiam Was do kupowania super drogich czekolad z manufaktur (chyba, że ktoś ma życzenie), bo takie smakują najlepiej we własnym towarzystwie, bez wspomagania, ale zerknijcie na etykiety i składy. I szukajcie tabliczek bez emulgatorów i E476 w składzie. Takich, które ładnie roztopią się w kąpieli wodnej i nie zostawią na dnie garnka żadnych niespodzianek i nierozpuszczonych grudek. W końcu to świąteczne słodycze, na które czekamy cały rok; mają być wyjątkowe.
Lubicie jadalne prezenty?
Własnoręcznie zrobione trufle to fantastyczny prezent, którym można obdarować bliskich. To także ozdoba świątecznego stołu; zobaczcie, jak pięknie prezentują się na zdjęciach! Do podania trufli wybrałam ozdobny talerz z kolekcji Verlo Fire (klik!), który wyglądem przypomina płomień. Miedziany kolor i młotkowana struktura fantastycznie pasują do czekolady. I zresztą nie tylko do czekolady. Zresztą sami zerknijcie, co zawiera kolekcja dostępna w sklepie (klik!). Fantastycznie prezentują się też misy i talerze! Może też jest to pomysł na fajny prezent?
Mmmm….. Na dnie miski zostało trochę czekolady…
Biegnijcie do sklepu po czekoladę i bierzemy się do pracy! Tak, ja też już nie mogę doczekać się wyjadania resztek czekolady z miski 🙂 I zanim się obejrzeliśmy, zrobiło się bardzo świątecznie, prawda?
Za talerz dziękuję firmie TG Home – dystrybutorowi porcelany Verlo (zajrzyj do sklepu)
Świąteczne czekoladowe trufle z chili
SKŁADNIKI
400 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
300g serka mascarpone
1 łyżeczka zapachu rumowego
PRZYPRAWY
2 płaskie łyżeczki cynamonu
po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego
½ łyżeczki mielonego chili lub pieprzu cayenne
(***lub 2 łyżki gotowej przyprawy do piernika)
DO OZDOBIENIA (dowolnie)
Kolorowy lukier
Kakao (do obtoczenia) lub kolorowe świąteczne posypki z cukru
PRZEPIS
Czekolady połamać lub zetrzeć na tarce i roztopić w kąpieli wodnej*. Kiedy się rozpuszczą, dodać przyprawy, olejek zapachowy i wymieszać. Dodać serek mascarpone (czekolada nie może być bardzo gorąca) i porządnie rozmieszać (lub zmiksować).
Masę nakryć folią i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Kiedy zgęstnieje nabierać porcje łyżeczką i formować małe kulki. Jeśli masa będzie zbyt lepka posmarować dłonie wodą albo bezwonnym olejem. Jeśli czekolada za bardzo stężeje w lodówce – ogrzać w temperaturze pokojowej do pożądanej konsystencji.
Gotowe trufle obtoczyć w kakao, ozdobić lukrem lub posypać drobnymi bakaliami. Przechowywać w lodówce do 3 dni.
*Połamaną czekoladę umieścić w garnuszku lub szklanej misce i ustawić nad (mniejszym) garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy zacznie się rozpuszczać – mieszać.