Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE BAKŁAŻANY FASZEROWANE CZERWONĄ SOCZEWICĄ I PASTĄ TAHINI z DODATKIEM ZATARU, JOGURTU I GRANATÓW

BAKŁAŻANY FASZEROWANE CZERWONĄ SOCZEWICĄ I PASTĄ TAHINI z DODATKIEM ZATARU, JOGURTU I GRANATÓW

przez Joanna
0 Skomentuj


Arabskie przysłowie głosi, że jeśli przyszła żona nie potrafi przyrządzić dwudziestu dań z bakłażanów, to lepiej nie brać z nią ślubu. Bakłażany można podawać na wiele różnych sposobów – piec, dusić, smażyć, faszerować i gotować! Kupując je zawsze wybierajcie takie z błyszczącą i napiętą skórką. Oto pierwszy przepis, jaki powstał we współpracy ze Sklepem Śródziemnomorskim Fenicja – znajdziecie tam mnóstwo bliskowschodnich smakołyków.

SKŁADNIKI
3 bakłażany
1 szklanka czerwonej soczewicy
3 łyżki pasty tahini
1 cebula
2 ząbki czosnku
sok z ½ limonki lub cytryny
przyprawy: 1 łyżka zataru, sól, pieprz, ostra papryka
dodatkowo: jogurt, pestki granata, świeża kolendra
oliwa do smażenia

PRZEPIS 
Bakłażany myjemy, wycieramy, przekrawamy na pół. Układamy na blasze wyłożonej papierem rozcięciem do góry i pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z ostygniętych bakłażanów wyjmujemy miąższ (łyżeczką lub wycinamy nożem) – zostawiamy trochę w środku – około 1 cm uważając, aby nie uszkodzić skórki. Wycięty miąższ zostawiamy!
Soczewicę dokładnie płuczemy, zalewamy 1 szklanką wody, solimy i gotujemy, aż wchłonie całą wodę (koło 15 minut). Cebulę i czosnek smażymy na oliwie z dodatkiem zataru. Dodajemy ugotowaną soczewicę oraz usunięty z bakłażanów miąższ. Mieszamy dokładnie i dodajemy tahinę oraz sok z limonki, próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ostrą papryką
Wydrążone bakłażany lekko solimy i napełniamy farszem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut.
Po wyjęciu nakładamy jogurt, pestki granata oraz kolendrę.
Gotowe!

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz