Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE DOMOWE CHEESBURGERY (TESTUJEMY KNORR FIX SOCZYSTE BURGERY)

DOMOWE CHEESBURGERY (TESTUJEMY KNORR FIX SOCZYSTE BURGERY)

przez Joanna
0 Skomentuj
DOMOWE CHEESBURGERY (TESTUJEMY KNORR FIX SOCZYSTE BURGERY) KUCHNIA JOANNY

Domowe cheesburgery to bardzo fajny i prosty pomysł na błyskawiczny obiad. W domowych warunkach wystarczy patelnia grillowa (lub niewielki grill elektryczny). Odpalanie rusztu zostawmy na leniwy weekend. Żeby było jeszcze szybciej (i trochę też z ciekawości) postanowiłam przetestować jeden z nowszych fixów Knorra – Fix Soczyste Burgery. Jak już pewnie pamiętacie lubimy się z Knorrem i raz na jakiś czas podrzucam Wam kulinarne nowości, jakie pojawiają się na sklepowych półkach. Z fixami robiliśmy już soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym (przepis-klik!) i kurczaka po szanghajsku (przepis-klik!). Dzisiaj pora na totalny klasyk czyli cheesburgery.

Postanowiłam trzymać się przepisu z opakowania i tym razem dzielnie powstrzymałam się od ulepszeń. Czyli dodawania przypraw. Z dodatków – trochę roszponki, czerwona cebula (czerwona cebula musi być!) i pomidory. Trochę keczupu. Bułki do hamburgerów były kupne, z pobliskiej piekarni, ale też założenie było takie, że obiad ma być błyskawiczny. Jeśli jednak wolicie domowe, bardzo proszę, oto przepis (klik!).

Hamburgery wyszły ładnie doprawione. W składzie fixa znajdziemy m.in. przecier pomidorowy, paprykę, cebulę i nasiona kolendry (kolendra jest jak dla mnie przyjemnie wyczuwalna). Do tego sól, czosnek, natka pietruszki i pieprz. Bułka tarta i białko sojowe. Przyznam szczerze, że bułka tarta bardziej kojarzy mi się z mielonymi, niż z hamburgerami, jednak fix obiecuje „soczystość” i dodatek ten po części spełnia zadanie. Dosyć cenne dla początkujących kucharzy, którzy boją się przepiec swoje burgery. Z dodatkiem tej przyprawy trudno będzie je wysuszyć. Mieszanka przypraw jest dosyć bogata, ale zbalansowana. Hamburgerów nie trzeba było również dosalać. Jeśli stawiacie pierwsze kroki przy grillu (lub patelni grillowej) – warto przetestować. Wiele razy pokazywałam, że w mojej kuchni znajdziecie i szuflady pełne jednoskładnikowych przypraw, i też mnóstwo mieszanek. Korzystam ze wszystkich opcji.

DOMOWE CHEESBURGERY (TESTUJEMY KNORR FIX SOCZYSTE BURGERY) KUCHNIA JOANNY

Dwa burgery wrzuciłam na ruszt od razu po przyrządzeniu. Dwa czekały kilka godzin w lodówce (już wymieszane z przyprawą) i muszę Wam powiedzieć, że te, które miały szansę odczekać – były smaczniejsze. Również mięso było bardziej zwarte, a smak – bardziej konkretny. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby burgery przygotować klika godzin wcześniej (rano lub wieczorem) i dopiero potem je piec. Tylko zyskają na smaku.

Za fixy, przyprawy, keczup, majonezy oraz inne smaczne kąski dziękuję firmom Knorr i Hellmann’s Jak zawsze z Wami było pysznie 🙂

DOMOWE CHEESBURGERY (TESTUJEMY KNORR FIX SOCZYSTE BURGERY) KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI na 4 porcje
500 g mielonej wołowiny
1 opakowanie Knorr Fix Soczyste Burgery
175 m wody

DODATKOWO
1 pomidor
50 g roszponki
kilka łyżek ketchupu Hellmann’s
1 czerwona cebula
4 plastry sera cheddar
4 bułki do hamburgerów z sezamem

PRZEPIS
Opakowanie Knorr Fix Soczyste Burgery zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić na 5 minut. Połączyć z mielonym mięsem i uformować 4 kotlety*

Kotlety smażyć na średnio rozgrzanym grillu lub patelni grillowej ok. 5-6 minut (w połowie pieczenia burgera należy odwrócić). Minutę przed końcem smażenia położyć na każdego kotleta plaster sera i dopiec, aż się rozpuści. Na ruszcie umieścić przekrojoną bułkę (rozcięciem do grilla) i lekko przyrumienić.

Zdjąć bułki z rusztu, posmarować ketchupem i nałożyć roszponkę. Na zieleninie umieścić kotlet z serem, pokrojoną w cienkie talarki cebulę oraz plaster pomidora. Przykryć bułką i od razu podawać.

*Po przetestowaniu fixa stwierdzam, że te kotlety, który zostały wymieszane z przyprawą i trafiły do lodówki na kilka godzin były smaczniejsze nie te, które wrzuciłam na ruszt od razu. Mięso było bardziej zwarte, a smak wyrazistszy. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby burgery zrobić wcześniej (kilka godzin, rano lub wieczorem).

DOMOWE CHEESBURGERY (TESTUJEMY KNORR FIX SOCZYSTE BURGERY) KUCHNIA JOANNY
DOMOWE CHEESBURGERY (TESTUJEMY KNORR FIX SOCZYSTE BURGERY) KUCHNIA JOANNY
DOMOWE CHEESBURGERY (TESTUJEMY KNORR FIX SOCZYSTE BURGERY) KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz