Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE RYŻOWE KOTLETY Z KALAFIOREM I SEREM ŻÓŁTYM

RYŻOWE KOTLETY Z KALAFIOREM I SEREM ŻÓŁTYM

przez Joanna
1 Skomentuj
RYŻOWE KOTLETY Z KALAFIOREM I SEREM ŻÓŁTYM KUCHNIA JOANNY

Były już wegańskie kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej (klik!), jajek i kaszy jaglanej (klik!) oraz pieczone kotlety drobiowe z kaszą (klik!) – dzisiaj mała wariacja kalafiora z dodatkiem ryżu, jajek i sera żółtego.

Kotlety są pieczone, jeśli jednak nie posiadacie piekarnika obtoczcie je w bułce tartej i usmażcie na patelni na oleju. Oba sposoby są dobre, po prostu te z piekarnika będą mieć mniej kalorii. Jeśli macie w domu resztki pieczarek (lub innych grzybów) śmiało możecie je dodać (wcześniej przesmażcie je razem z cebulką). Ser – twardy lub miękki, ciągnący lub nie. To danie to taki trochę przegląd lodówki – podstawą jest ryż i kalafior, cała reszta to dodatki, jakie akurat macie pod ręką. Nie lubicie pietruszki? Dodajcie koperek. Nie smakuje Wam gałka muszkatołowa albo musztarda – ostra papryka i odrobina tymianku będą dobrym wyborem. Jajka możecie zastąpić siemieniem lnianym – tak samo dobrze sklei kotlety jak kurze białko. Do kotletowego dzieła!

SKŁADNIKI (na 8-10 kotletów)
350 g kalafiora (surowego)
300 g ugotowanego ryżu
100 g sera żółtego (wybrałam goudę)
3 łyżki posiekanej dymki
2 łyżki zielonej pietruszki
2 jajka (lub 3 łyżki namoczonego we wrzątku siemienia lnianego)
50 g mąki ziemniaczanej
Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego czosnku (lub 2 ząbki świeżego), 2 łyżeczki ostrej musztardy, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku

RYŻOWE KOTLETY Z KALAFIOREM I SEREM ŻÓŁTYM KUCHNIA JOANNY

WYKONANIE
Kalafiora i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, przesypujemy do dużej miski i mieszamy z ugotowanym ryżem. Dodajemy jajka, dymkę, pietruszkę i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Raz jeszcze mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Formujemy kotlety – nabieramy porcję masy łyżką stołową i zwilżonymi dłońmi formujemy kulkę (mocno ściskając), którą na końcu spłaszczamy. Jeśli masa będzie za rzadka możemy dodać więcej mąki ziemniaczanej. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra/dół) i pieczemy kotlety 20 minut. Wyjmujemy blachę z piekarnika, przewracamy kotlety na drugą stronę i dopiekamy jeszcze 15 minut. Gotowe!

Podajemy z ulubiona sałatką i np. sosem jogurtowym.

1 Skomentuj
2

Możesz również chcieć zobaczyć...

1 Skomentuj

Kasia 5 listopada, 2020 - 6:25 pm

Są przepyszne. Polecam

Reply

Zostaw komentarz