Truskawki i Złoto Inków
Komosa ryżowa (quinoa) sprawdza się doskonale i na ciepło i na zimno. Szerzej na jej temat pisałam przy okazji przepisów na sałatki: na ciepło z pieczarkami i cukinią (klik!) oraz z taką z pieczonymi burakami i fetą (klik!). Dzisiaj pora na wakacyjny przepis z owocami! Komosa, truskawki i mięta – to jest to! Oraz mnóstwo smakowitych dodatków takich jak sałata (wybrałam roszponkę), świeży ogórek i uprażone pestki i słonecznika. Malutkie kuleczki mozzarelli, które również pasują do sałatkowego zestawu (dodaję je na zmianę z serem feta).
Miód, musztarda, oliwa i cytryna
Dressing jest klasyczny: miód i musztarda z dodatkiem soku cytrynowego i oliwy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić sos z jogurtu i czosnku albo np. z dodatkiem tahiny. Szalejcie, bo możliwości jest mnóstwo i wszystkie są pyszne. Sałatkę można zapakować do pojemnika i zabrać ją do pracy albo na piknik. Wtedy jednak sos przelewamy do słoiczka i polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Smacznego!
Przepis – Sałatka z komosą ryżową, mozzarellą i truskawkami
SKŁADNIKI (2 PORCJE)
1 szklanka ugotowanej (białej) komosy ryżowej (=1/3 szklanki suchej)
100 g roszponki (lub innej ulubionej sałaty)
1 opakowanie mini mozzarelli w kuleczkach (125 g)
12-15 truskawek
1 ogórek
1 łyżka posiekanych liści mięty
2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika (i zielonej dyni)
DRESSING
6 łyżek oliwy
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
PRZEPIS
Suchą komosę wypłukać na sicie pod bieżącą zimną wodą, lekko osolić i ugotować do miękkości (w garnku pod przykryciem). Gotuje się ją w takich samych proporcjach jak ryż, tzn. na 1 miarkę komosy przypadają 2 miarki wody. Biała komosa ryżowa gotuje się 15 minut (na małym ogniu). Po ugotowaniu zdjąć garnek z ognia i odstawić do przestudzenia. Komosę można ugotować wiele godzin (lub dzień) wcześniej. Ugotowaną należy przechowywać w lodówce.
Sałatę (roszponkę) umyć, wysuszyć, ułożyć na dwóch talerzach. Dodać po ½ szklanki ugotowanej komosy. Pozostałe składniki również podzielić na 2 porcje. Ogórki i truskawki pokroić, miętę posiekać, nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni. Składniki sosu wymieszać (czosnek przecisnąć przez praskę) i polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!